Bæsjet seg ut, spydde og svimte av, men Yohann (38) nektet å la seg stoppe

– En ambulanse bør stå klar ved målgang.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Håvard Haukenes (26) gikk inn til en knallsterk syvendeplass i herrenes 50 kilometer kappgang fredag.

26-åringen passerte franske Yohann Diniz (38) på oppløpet. En Diniz som hadde hatt langt fra noen enkel dag, noe vi kommer tilbake til litt senere.

– Det er en meget, meget sterk prestasjon av Håvard Haukenes, sa TV 2s kommentator Ole Kristian Soltenberg.

Også TV 2-ekspert Petter Skinstad var imponert.

– Jeg sitter her med gåsehud på både armer og ben. Det er helt utrolig bra, sa Skinstad.

Bergenseren gikk i mål på tiden 3.46,33 til ny personlig rekord med over ett minutt.

– Jeg måtte bare drite i å gå forsiktig i dag. Det var et urolig felt, så jeg tenkte bare «fuck de» og begynte å plukke konkurrenter. Jeg følte meg jævlig sterk og visste at jeg var i god form, sa en storfornøyd Haukenes til TV 2 etter løpet.

Slovakiske Matej Tóth vant gullet foran australske Jared Tallent og Hirooki Arai fra Japan på tiden 3.40,58.

Nesten fire timer gange i Rios hete i en én kilometer lang løype, 50 ganger rundt og rundt, skapte problemer for de fleste.

– Smertene kom på rundt 34 kilometer. Da måtte jeg jobbe med det tekniske. Krampene i armene dukket opp rundt 44 kilometer og i leggene rundt 46. Da var det bare å prøve og holde seg oppreist, forklarte Haukenes.

Dramatisk for Diniz

Men selv med en så stor norsk prestasjon, var det Yohann Diniz det meste skulle dreie seg om.

Halvveis i løpet hadde Diniz skaffet seg en luke på nesten to minutter til resten av feltet og hadde langt på vei en OL-medalje i lommen, da det virkelig begynte å gå galt.

Se Diniz' sjangle seg videre fra bevisstløshet i videovinduet øverst!

Franskmannen hadde åpenbare mageproblemer og måtte ta capsen i bruk for å kvitte seg med det kroppen nektet å holde på, en smal sak som ikke er veldig ukjent for kappgjengere på denne distansen.

Men mageproblemene holdt frem og med gjentatte vandrende toalettpauser måtte Diniz til slutt stoppe opp.

– Dette er dramatisk. Ledet med 1.15, så stopper han opp, sa Stoltenberg.

Den tapre franskmannen lot seg imidlertid ikke stoppe.

En liten pause, litt oppkast og en motiverende tale senere, knep franskmannen både tenner og bakende sammen, og hang seg på kanadiske Evan Dunfee som hadde kommet opp i tet.

Det tok likevel ikke lang tid før Diniz fikk trøbbel med kanadierens tempo, og falt sakte men sikkert fra. Etter hvert etablerte 38-åringen seg i en gruppe på fem, som tok opp jakten på Dunfee.

Nektet å gi opp

Plutselig segnet Diniz om, og ble liggende urørlig på bakken.

– Ai, ai, ai! Det var Diniz igjen! Dette er vondt og så ikke bra ut. Han hadde magetrøbbel og måtte stoppe da han ledet med 1.40. Og nå svimte han av, sa TV 2-kommentator Ole Kristian Stoltenberg.

Dommerne var raskt på stedet og fikk Diniz opp i sittende stilling, men nok en gang nektet han å gi opp. Opp fra asken steg Diniz, vugget litt frem og tilbake mellom dommerne, før han satte avgårde igjen.

– Det var grusomt. Det bare stoppet helt for franskmannen. Noen burde sagt fra og kastet inn håndkleet. Jeg vet at disse utøverne er de tøffeste av de tøffeste, men her ga han seg altså ikke selv om han svimte av. En ambulanse bør stå klar ved målgang, sa en smått bekymret Stoltenberg.

Ikke overraskende møtte Diniz veggen igjen. Drøye fem kilometer før mål måtte franskmannen nok en gang stoppe opp for å samle seg, men nok en gang svaiet han inn igjen i løypen og fortsatte marsjen mot det som må være OLs aller mektigste menneskelige prestasjon.

Til slutt kjempet franskmannen seg over mål på en imponerende åttendeplass, 10 små sekunder bak norske Haukenes. Man kan trygt slå fast at menneskelige begrensninger ikke gjelder for 38 år gamle Yohann Diniz.

– Han er et idol. En dag har jeg lyst til å bli like rå som ham, men i dag var jeg bedre, det er et steg i riktig retning. Men han er helt rå, sa en imponert Haukenes.

Norsk lege reagerer

Norges landslagslege Ove Talsnes mener imidlertid at Diniz burde vært tatt ut av løpet.

– Jeg synes ikke han skulle fått fortsette når det er var ille. Selv om han er en veldig rutinert mann, så kan de aller fleste, uavhengig av rutine, få en kollaps. Vi så der vi stod at det var flere som sannsynligvis kunne vært tatt ut litt tidligere. Men det er vanskelig å ta ut en så rutinert utøver som Diniz. Man kan likevel ikke bare stole på at utøverne er rutinerte, forklarte Talsnes overfor TV 2.

Talsnes mente Diniz kunne tatt lærdom av vår egen Håvard Haukenes i dag.

– Han er fryktelig rutinert, men ikke mer rutinert enn at han går på en skikkelig smell. Det gjorde ikke Håvard, så i dag var Håvard flinkere enn Diniz til å disponere, sa Talsnes, før han fortsatte.

– Han gikk ut i en vanvittig fart, og vi trodde vel ikke han skulle klare å gå i mål i den samme farten. Så Håvard gjorde et taktisk bedre jobb og var en bedre kappgjenger i dag enn verdens kanskje mest meritterte kappgjenger, konkluderte han.