I SJOKK: Fotografen tittet inn i ambulansen, og fikk øye på Omran og søsteren. De satt som forsteinet, dekket av aske og blod. FOTO: REUTERS/Mahmoud Rislan 
I SJOKK: Fotografen tittet inn i ambulansen, og fikk øye på Omran og søsteren. De satt som forsteinet, dekket av aske og blod. FOTO: REUTERS/Mahmoud Rislan  Foto: Stringer

mannen som tok bildet av Omran (5):

– Han gråt ikke, han sa ikke et ord

Den erfarne krigsfotografen tok til tårene da han tok det verdenskjente bildet av en syrisk femåring.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bildet av fem år gamle Omran i Syria har gått verden rundt det siste døgnet.

Gutten, dekket i aske og blod, var akkurat reddet ut av et bombeangrep da bildet ble tatt, og har på kort tid blitt et symbol på den brutale Syria-krigen.

Nå forteller fotografen bak bildet, Mahmoud Rislan, om hvordan han opplevde den dramatiske situasjonen i Aleppo.

Om kvelden, bare 300 meter fra der Rislan bor, skjedde eksplosjonene. Et luftangrep jevnet flere bygninger i bydelen al-Qaterji med jorden.

– Jeg løp dit med tre andre aktivister, forteller han i en mail til TV 2.

Så kropper på bakken

Da fotografen ankom stedet, forsto han at angrepet hadde rammet lokalbefolkningen hardt.

– Det første jeg så var tre kropper på bakken som ble båret inn i en ambulanse. De var naboene til Omran. Bygningen var helt ødelagt, alle de seks etasjene var nå en steinhaug, skriver han.

Han snudde seg, og så sivile hjelpegrupper løpe inn i en annen bygning, som fortsatt ikke var helt kollapset. Da de kom ut igjen, bar de med seg Omran (5).

– Hjelpemannskapene bar ham til ambulansen, jeg fortsatte å filme. Det var da jeg forsto hvor traumatisert gutten var, sier han.

ØDELAGT: Bygninger ble jevnet med jorden under luftangrepet mot bydelen al-Qaterji i Aleppo. Restene av huset til Omran og familien vises til venstre i bildet. FOTO: REUTERS/Abdalrhman Ismail 
ØDELAGT: Bygninger ble jevnet med jorden under luftangrepet mot bydelen al-Qaterji i Aleppo. Restene av huset til Omran og familien vises til venstre i bildet. FOTO: REUTERS/Abdalrhman Ismail  Foto: Abdalrhman Ismail

– Den kvelden gråt alle

Rislan stoppet filmingen, og tok heller et stillbilde av femåringen.

– Tårene trillet mens jeg tok bildet. Det er ikke første gang jeg har grått, det har ofte skjedd når jeg har filmet traumatiserte barn. Den kvelden gråt alle, sier han.

Men lille Omran satt som forsteinet i ambulansen, og tittet tomt fremfor seg gjennom blodet som dekket ansiktet.

– Han rørte meg fordi han var stille. Han gråt ikke. Han sa ikke et ord. Han var i sjokk, sier han.

Tenkte på datteren

Rislan skriver at han selv har en nyfødt datter i Syria. Hun sto sterkt i tankene da bildet ble tatt.

– Jeg tenkte for meg selv at det kunne vært henne. Det kunne vært hvilket som helst barn i Aleppo eller Syria.

Rislan jobber i Syria Campaign, en gruppe menneskerettighetsaktivister som jobber for å spre mediainnhold om Syria til omverdenen. Målet er å få folk til å forstå hvilke grusomheter som skjer under krigen, og dermed mane til fred.

– Hvis folk får vite hvordan det er her, så vil bombingen stoppe. Kanskje Omran og min datter kan få leve normalt som andre barn i verden.

Bildet av Omran har allerede blitt et symbol på hvordan barna i Syria lider. Denne tegningen av Khalid Albaih viser Omran og lille Alan – to syriske gutters skjebne.