UTESTENGT, MEN IKKE HELT: Jelena Isinbajeva tok gull og satte verdensrekord under Beijing-OL i 2008. Foto: AP Photo/Robert Candia.
UTESTENGT, MEN IKKE HELT: Jelena Isinbajeva tok gull og satte verdensrekord under Beijing-OL i 2008. Foto: AP Photo/Robert Candia. Foto: Robert Candia

Utestengt etter den russiske dopingskandalen – valgt inn i IOC

Jelena Isinbajeva fikk ikke delta i Rio-OL etter at Russlands friidrettsutøvere ble utestengte. Torsdag ble hun likevel valgt inn i IOCs utøverkommisjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dobbelt OL-mester i stavsprang, Jelena Isinbajeva, kjempet lenge for å få sjansen til å ta sitt tredje OL-gull i stavsprang, men hun måtte til slutt gi tapt. Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) ville ikke ha med russere i OL etter avsløringene av statsorganisert doping. Russerne anket, men Idrettens voldgiftsrett avviste denne.

Isinbajeva gikk da så langt som i å hevde at dette var friidrettens død.

IOC var ikke like streng som IAAF og lot særforbundene avgjøre russeres skjebne, noe som har ført til at Russland likevel hevder seg langt framme på medaljestatistikken.

Isinbajevas navn var ikke på startlistene i friidrett, men derimot på stemmesedlene som OL-deltakerne brukte for å velge fire medlemmer av utøverkommisjonen. Resultatet viste at hun har betydelig sympati.

– Jeg er så veldig glad. Jeg er glad for at så mange utøvere som deltar i Rio har stemt på meg. De hevet sin røst for meg og viste meg støtte og tillit, sa Isinbajeva etter at valgresultatet ble klart, ifølge NTB.

– Dette føles som et plaster på såret.

– Vil aldri være enig
Nettstedet insidethegames har blant annet fortalt at hun var en av fem utøvere som fikk stille til valg, til tross for at de bommet på tidsfristen med vel en måned.

I sitt kandidatur til utøverkommisjonen lovet hun å være en «bro» mellom IOC og utøverne, men hun tar også med seg betydelig sinne inn i vervet.

– Selvsagt er jeg opprørt over at jeg ikke får være her som utøver. Jeg vil aldri være enig i at de utestengte meg, og jeg vil aldri tilgi det, sa hun da hun kom til Rio.

Lav valgoppslutning
I valget har hver utøver under årets Rio-leker hatt mulighet til å stemme. Valgoppslutningen var derimot relativt lav, og IOC har fortalt at bare 5185 av 11.245 utøvere, altså 46 prosent, valgte å avgi stemme.

Isinbajeva ble valgt inn sammen med tyske Britta Heidemann (fekting), sørkoreanske Ryu Seug-min (bordtennis) og ungarske Daniel Gyurta (svømming).

De fire kandidatene sitter i perioder på åtte år, og blir offentliggjort som IOC-medlemmer av president Thomas Bach på avslutningsseremonien 21. august.

Alle fire kan også stemme på hvem som får være vertskapet for OL og Paralympics i 2024, der Budapest, Los Angeles, Paris og Roma kjemper mot hverandre. Dette avgjøres i Lima 13. september 2017.

NTB/TV 2