Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Historien startet med at Ida Sørensen (22) kastet klærne og stilte opp som modell for fotograf Mathilde Grafström.

Men Sørensen syntes flere av bildene ble altfor nærgående. Hun ba fotografen om at bildene ikke ble publisert, men det tok ikke fotokunstneren hensyn til.

Maktesløs

Bildene ble stilt ut på Nytorv i København mot modellens vilje som en del av utstillingen «Female Beauty 2016 – nakenhet i det offentlige rom».

– Siden bildene ble tatt i desember, har jeg flere ganger gjort Mathilde Grafström oppmerksom på at jeg synes at noen av bildene går for tett på og avslører for mye – man kan se rett opp i kjønnet. Likevel har hun valgt å stille ut nettopp de bildene, sa Ida Sørensen til Berlingske tidligere denne uken.

Tusjet over bilder av seg selv

Onsdag kveld tok saken en ny vending. En rekke av bildene av Ida Sørensen var klusset over med tusj, og Grafström anmeldte Sørensen til politiet for hærverk.

– Det har vært en vanskelig beslutning, for jeg ønsker virkelig ikke Ida noe vondt, og jeg er veldig lei meg for å være nødt til å gjøre det. Jeg har de siste dagene oppfordret Ida til å trekke sin sak mot meg og gå i dialog for å finne en minnelig løsning. Men det har ikke Ida villet, skriver fotografen i en epost som blant annet er sendt til TV 2 Danmark.

Ida Sørensen erkjenner overfor tv-kanalen at hun står bak hærverket.

– Da jeg – etter gjentatte ganger å ha bedt Mathilde Grafström om å la være med å offentliggjøre de få bildene jeg synes er for krenkende, uten resultat – gikk inn og streker over bildene av meg selv på hennes collage på utstillingen på Nytorv, hengte jeg mitt brev til henne ved siden av collagen og to andre steder ved utstillingen. Dermed har jeg helt fra sekundet jeg gjorde det stått for mine tusjoverstrekninger av bildene av meg, skriver Ida Sørensen i en sms til TV 2 Danmark.

Trodde det var prøvebilder

I kontrakten mellom de to kvinnene heter det at bildene kan brukes i konkurranser og utstillinger. Men ifølge Ida Sørensen inngikk de en muntlig avtale om at fotoseansen i desember bare var en test og trodde ikke at bildene skulle vises offentlig.

Sørensen sier hun ikke har noe problem med 40 av de 43 bildene hun fikk tilsendt etter fotoseansen.

– Jeg er bare ikke særlig begeistrert for dem som har direkte-opp-i-kameraet eller åpne kjønnsdeler-bilder, heter det i et brev fra modellen til fotografen.

Vil vente med utstillingen

Sørensens advokat Peter Broen sier de vurderer hvordan de skal forholde seg til anmeldelsen og vurderer å saksøke Grafström.

Utstillingen skal egentlig flyttes til Frederiksberg fredag, men Frederiksberg kommune ønsker ikke å stille ut bildene før konflikten er avklart.