SYRIA: Dette bildet er fra Raqqa by i Syria og ble publisert i juni 2014. Det var to måneder før den nå terrorsiktede mannen dro til Syria med sin kone og fem barn. Photo: AP
SYRIA: Dette bildet er fra Raqqa by i Syria og ble publisert i juni 2014. Det var to måneder før den nå terrorsiktede mannen dro til Syria med sin kone og fem barn. Photo: AP Foto: Uncredited

Terrorsiktet 37-åring varetektsfengslet i 4 uker

Den 37 år gamle syreren som er siktet for deltakelse i en terrororganisasjon er varetektsfengslet i fire uker.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiets sikkerhetstjeneste fikk i dag medhold i å varetektsfengsle 37-åringen i 4 uker. PST begrunnet begjæringen med unndragelsesfare og bevisforspillelsesfare, nå to år etter at den terrorsiktede returnerte fra Syria frivillig.

Mannen ble pågrepet av PST tirsdag, som har overtatt etterforskningen av saken fra Troms politidistrikt.

PST tok over saken fra Troms politidistrikt

37-åringen ble først siktet for terrordeltakelse etter at VG stilte spørsmål om saken denne uken. I dagens fengslingsmøte prøvde Politiets sikkerhetstjeneste å forklare hvorfor det har tatt to år å ta ut siktelsen mot 37-åringen.

– Hvorfor har det tatt to år før mannen ble siktet for terrordeltakelse?

– Det er en sammensatt årsaksrekke, først og fremst var situasjonen den at han var under etterforskning for alvorlig straffbare forhold allerede ved Troms poltiidistrikt. Det var på grunnlag av at han hadde bortført familien sin, sier politiadvokat Signe Aalling i Politiets sikkerhetstjeneste til TV 2.

– Hvorfor er den hos PST først nå?

– Det er fordi vi nå har anmodet om å ta over etterforskningen fra Troms politidistrikt.

– Jeg ser at håndteringen av denne saken ikke har vært optimal, avslutter Aalling.

Kritisk forsvarer

– Saken fremstår som svært dårlig fundert, og utover det vil jeg ikke kommentere, sier 37-åringens forsvarer, Christian Flemmen Johansen, til NTB.

Terrorsiktelsen kommer nesten to år etter at 37-åringen i begynnelsen av september 2014 kom tilbake til Norge fra Syria sammen med sin daværende kone og deres fem barn under åtte år. Mannen ble tiltalt for å ha tatt de seks med inn i Syria mot deres vilje og tvunget dem til å være der i en måned, men ble frikjent for dette i Senja tingrett. (TV 2 / NTB)