PÅ VIKINGTOKT I USA: «Draken Harald Hårfagre» seiler forbi Detroit, Michigan. Foto: Peder Jacobsson/drakenexpeditionamerica.com
PÅ VIKINGTOKT I USA: «Draken Harald Hårfagre» seiler forbi Detroit, Michigan. Foto: Peder Jacobsson/drakenexpeditionamerica.com

Norsk vikingskip i pengetrøbbel i USA

Vikingskipet «Draken Harald Hårfagre» har trosset stormer, isfjell og ekstreme temperaturer i Nord-Atlanteren. Men skyhøye losutgifter tvang ekspedisjonen til å snu.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Planen var at skipet skulle seile helt til Duluth i Minnesota. Kostnadene for lostjenestene på The Great Lakes var imidlertid atskillig høyere enn prosjektet kunne bære.

Amerikansk lov klassifiserer vikingskipet som et kommersielt skip. Dermed må skipet ha los om bord når det seiler på innsjøene.

For dyrt

Lostjenesten koster 400 dollar per time, og den totale kostnaden for ekspedisjonen til Duluth ville ifølge mannskapets beregninger kommet på 430.000 dollar, eller drøyt 3,5 millioner kroner.

Mannskapet fikk forhandlet prisen ned i 250.000 dollar, men også det var mer enn budsjettet tillot.

– Selv med denne betydelige kostnadsreduksjonen har vi ikke klart å samle nok penger til å fullføre ekspedisjonen. Så det er med tungt hjerte at Viking Kings, organisasjonen bak «Draken Harald Hårfagre», har besluttet at Tall Ships Festival i Green Bay blir det siste stoppet i denne regattaen, heter det i en pressemelding.

Moderne vikingtokt

«Draken Harald Hårfagre» er med sine 114 fot det største vikingskipet som er bygget i moderne tid. Skipet ble bygget i Haugesund mellom 2010 og 2012. I april forlot skipet hjemmehavnen Haugesund med kurs for USA via Shetland, Færøyene, Island, Grønland og Canada.

MÅTTE DROPPE DULUTH: «Drakens» ferd gjennom The Great Lakes. Foto: drakenexpeditionamerica.com
MÅTTE DROPPE DULUTH: «Drakens» ferd gjennom The Great Lakes. Foto: drakenexpeditionamerica.com

I USA tok skipet seg inn i de store innsjøene. Ekspedisjonen gikk videre til ulike havner i Ohio, Michigan, Illinois og Wisconsin.

Ferden til Duluth i Minnesota måtte imidlertid droppes på grunn av pengemangel. I Minnesota bor det mange etterkommere etter nordmenn som utvandret til Amerika, og mange er svært stolte av sitt opphav.

Innsamlingsaksjon

Etter at los-problemene ble kjent, startet organisasjonen Sons of Norway i Minneapolis en innsamlingsaksjon. 141.000 dollar ble samlet inn. Alle midlene ble brukt til losavgifter, men Duluth måtte likevel droppes.

Mannskapet beklager at pengemangel satte en stopper for ekspedisjonen.

– Det er vanvittig mye penger. Vi er bare et lite vikingskip som kommer som en ideell stiftelse, sa ekspedisjonens talsmann Woody Wiest til Wall Street Journal i juli.

På vei østover

Losreglene i The Great Lakes skal sikre at kommersielle skip som seiler under utenlandsk flagg skal ferdes trygt i de store sjøene og i St. Lawrence Seaway, som knytter innsjøene til Atlanterhavet.

Lignende lover finnes i Canada, men «Draken» fikk unntak for reglene siden skipet er under 35 meter langt.

Fredag ankommer skipet Detroit, Michigan. Før vikingskipet setter kursen hjemover, skal det også besøke blant annet New York City og Mystic Seaport i Connecticut.

TV 2 har ikke lykkes å få en kommentar fra mannskapet.