Vil ha flere kvoteflyktninger

Nedgangen i asylstrømmen åpner for at Norge bør ta imot flere kvoteflyktninger, mener KrF-lederen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Beskjeden fra KrFs talerstol under Arendalsuken onsdag var klar; Regjeringen må ta imot flere flyktninger. Likevel er mottagelsen lunken hos både Frp og Arbeiderpartiet.

– Det lave antallet asylankomster til Norge hittil i år, burde legge til rette for at vi i høstens statsbudsjett viser at vi både har hjerterom og plass til å ta imot flere kvoteflyktninger, sa KrF-leder Knut Arild Hareide.

Men hvor mange som bør komme, er derimot uklart.

– Det spørsmålet synes jeg vi bør stille FNs høykommissær for flyktninger UNHCR og høre deres faglige anbefaling. Jeg har ikke lansert noe tall, og kommer ikke til å gjøre det, sier Hareide.

Ikke like bastant

I fjor stod Jonas Gahr Støre på talerstolen under Arbeiderpartiets landsmøte og krevde 10.000 nye kvoteflyktninger. Men da han ble konfrontert med Hareides utspill i dag, var han derimot langt mer tilbakeholden.

– Det Norge nå må gjøre er å gjennomføre de forpliktelsene vi har. Vi har påtatt oss å ta imot kvoteflyktninger fra Syria, det gjorde vi for et år siden, så er det i tillegg kommet mange flyktninger som nå skal integreres. Jeg mener at Norge nå må konsentrere seg om å gjøre dette på en skikkelig måte, lykkes med integreringen, så får vi vurdere Hareides spørsmål senere, sier Støre.

– Uaktuelt for Frp

Verken Sylvi Listhaug eller Siv Jensen har vært tilgjengelige for TV 2 onsdag, men Frps Helge André Njåstad sier KrF-forslaget ikke blir godt mottatt.

– For Fremskrittspartiet er det helt uaktuelt å tenke i den retning. Det var det som gjorde at vi fikk så stor tilstrømning, nettopp fordi man gav inntrykk av at det bare var å komme til Norge. For oss handler det om å integrere de som har kommet skikkelig før vi påtar oss nye forpliktelser, sier Njåstad.