Fjerner seks dommere etter bokseskandalen

Det internasjonale bokseforbundet (Aiba) velger å fjerne dommere fra OL etter de omdiskuterte kampene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rio-OL har vært gjenstand for kontroversielle dommeravgjørelser i herrenes boksing.

Vasilij Levit fra Kasakhstan så ut til å gå mot en soleklar poengseier i tungvektklassen mot russiske Jevgenij Tisjtsjenko. Men det var Tisjtsjenko som fikk seieren av dommeren – til TV 2-kommentatorene Erik Nilsens og Thomas Hansvolls store forargelse.

Og bare 24 timer etter den kontroversielle seieren, kom boksedommerne på ny i fokus. I bantamvektsklassen tok russiske Jevgenij Nikitin seieren over irske Michael Conlan. Noe som igjen skapte sterke reaksjoner, spesielt ettersom de tre dommerne ikke var i tvil om at russeren var best.

Se tiraden til irske Michael Conlan i videovinduet øverst!

Etter tredjerunde kunne det virke som at Conlan hadde gjort nok til å ta seg videre til semifinale, men de tre dommerne valgte altså å dømme i favør russeren. Flere beskrev hendelsen som et «et ran».

– Aiba (det internasjonale bokseforbundet) er juksemakere, de er noen jævla juksemakere. Jeg kommer aldri til å bokse for dem igjen. De er noen jævla juksemakere. Jeg kom hit for å vinne gull, min drøm er knust nå, fortalte Conlan til irsk TV etter bataljen.

Conlan tok til Twitter for å spørre den russiske presidenten, Vladimir Putin, om hva de måtte betale for gullet.

– Hei Vladimir, hvor mye måtte du ut med? skrev Michael Conlan på sin Twitter-profil etter kampen. Han passet også på å legge inn den offisielle kontoen til Aiba i sin tweet.

Kritikken har nå ført til at Det internasjonale bokseforbundet (Aiba) har bestemt seg for å ta grep. Seks dommere har blitt fjernet.

– Etter den siste tids dommerbeslutninger, og etter å ha gjennomført en grundig undersøkelse, har forbundet besluttet å ta umiddelbare og nødvendige tiltak, skriver Aiba i en pressemelding onsdag.

– Siden begynnelsen av OL har Aiba gjennomført 239 kamper. Aiba har gjennomgått alle avgjørelser og funnet ut at en håndfull dommerbeslutninger ikke har vært på det forventede nivået.

– Dermed har det blitt besluttet at de aktuelle dommerne ikke lenger vil få dømme under De olympiske leker i Rio, skriver forbundet.