KLAR TALE: DNB mener Donald Trump er en uopplyst bølle og fremstår som uvalgbar. (Foto: Rune Blekken/TV 2)
KLAR TALE: DNB mener Donald Trump er en uopplyst bølle og fremstår som uvalgbar. (Foto: Rune Blekken/TV 2)

Norges største bank om Trump:

– Fremstår som en uegnet, sneversynt uopplyst bølle

DNB tror Donald Trump vil skade verdensøkonomien dersom han blir valgt til president i USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

DNB tror Donald Trump vil skade verdensøkonomien dersom han blir valgt til president i USA.

Onsdag la DNB frem sin halvårsrapport om de makroøkonomiske utsiktene i Norge og internasjonalt. Selv om den globale veksten holder seg oppe, blir det stadig flere risikofaktorer som kan gi negative sjokk fremover, ifølge storbanken.

Et av de potensielle sjokkene heter Donald Trump og er presidentkandidat i USA.

– Hvis han gjennomfører alt han har sagt så tror jeg de økonomiske konsekvensene kan bli ganske negative, sier sjeføkonom Knut A. Magnussen i DNB.

Fra tall til Trump

Vanligvis sysler økonomer mest med tall og mindre med politikk. Men med Trump som presidentkandidat i verdens største økonomi, vier DNB denne gang et kapittel til Trump som president.

Der vektlegges Trumps lite konsistente økonomiske politikk som et stort usikkerhetsmoment. Men det som bekymrer DNB mest er blant annet hans uttalelser om å reforhandle handelsavtaler og innføre mer importtoll.

– Det han kan komme til å skape er proteksjonisme rundt omkring i verden, at andre land også beskytter sine bedrifter og næringsliv, at man setter opp tollsatser, at handelsavtaler bygges ned. Dette vil være negativt for den globale verdensøkonomien, mener Magnussen.

Mindre global handel vil også være negativt for en eksportnasjon som Norge. Men DNB tror det er sannsynlig at Hillary Clinton vinner presidentvalget i USA i november.

– Uopplyst bølle

Trump derimot blir av Norges største bank beskrevet som en som «fremstår som uegnet (en sneversynt, uopplyst bølle) og som uvalgbar»

– Dere beskriver han som en uopplyst bølle?

– Ja, det er rett og slett bare fordi vi har fulgt med på hans retorikk og måten han også omtaler den økonomiske politikken på, forklarer Magnussen.

Han mener Clinton definitivt vil være bedre for verdensøkonomien fordi man da vet hva man får, og det vil være mindre usikkerhet som er viktig for næringsliv og økonomiske aktører.