FUNNSTEDET: Politiets teknikkere er her på vei inn i skogholtet der Kristin Juel Johannessen ble funnet kvalt og drept 5. august 1999.
Foto: Ida von Hanno Bast, SCANPIX
FUNNSTEDET: Politiets teknikkere er her på vei inn i skogholtet der Kristin Juel Johannessen ble funnet kvalt og drept 5. august 1999. Foto: Ida von Hanno Bast, SCANPIX Foto: Bast, Ida Von Hanno

Kristin-saken: Slik forklarer tiltalte (39) de nye bevisene

BORGARTING LAGMANNSRETT (TV 2): Hevder politiets håndtering av bevisene i etterkant har ført til at hans DNA har smittet over på neglene til Kristin Juel Johannessen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

39-åringen som nå står tiltalt for drapet på Kristin Juel Johannessen i 1999, ble pågrepet igjen i fjor sommer.

Han er tidligere dømt i tingretten, men ble frikjent før ankesaken kom opp for lagmannsretten.

Mannen ble pågrepet og senere tiltalt på grunn av nye DNA-analyser av Kristins avklipte negler, der politiet fant fullverdige DNA-profiler av tiltalte og den drepte 12-åringen.

– Kommer ikke fra 99

På spørsmål fra aktor Per H. Halsbog, hevdet tiltalte at hans DNA ikke kan ha smittet over på Kristins negler. Dette fordi han aldri har møtt Kristin. I stedet lanserte han en annen teori.

– Jeg har blitt gjort kjent med dette, men jeg har ingen kommentar annet enn at det (DNA, red. anm.) ikke kommer fra 99, den kommer fra et senere tilfelle, sa tiltalte.

– Har du noen teori om hvordan dette kan ha skjedd? Spurte aktor.

– Ved uforsiktig håndtering, smitteoverføring på en eller annen måte.

Har kalt inn DNA-eksperter

Mannens forsvarer, Brynjar Meling, har fortalt at han kommer til å kjøre hardt på at dette DNA-sporet ikke har verdi på grunn av måten bevisene har blitt oppbevart i tiden etter drapet. Både påtalemyndigheten og Meling har kalt inn en rekke vitner som skal forklare seg rundt DNA, smitte og håndtering av bevis.

Tiltalte ble også foreholdt en forklaring han ga til politiet etter pågripelsen i fjor sommer. Da har han forklart at det kunne komme fra spytt eller urin som han har lagt igjen et stykke fra åstedet på et tidligere tidspunkt enn drapet.

Han forklarte at han har kjørt på veien som går et stykke fra åstedet tidligere den sommeren, og at han kan ha stoppet på veien.

– Har ikke vært i kontakt med avdøde

Da aktor spurte mer om dette i retten, svarte tiltalte at han ikke visste nok om DNA-funnet da han ble avhørt i fjor.

– På det tidspunktet hadde jeg ikke blitt opplyst om forhold rundt oppbevaringen av dette. Jeg husker ikke hva jeg sa, men det må ha vært noe med smitte eller overført naturlig. Jeg fikk ikke vite noe om oppbevaringen. Jeg forstod det slik at det var et sikkert spor fra åstedet. Det ble ikke opplyst hvor dette egentlig kom fra, sa mannen.

– Dette må ha skjedd på en annen måte, for jeg har ikke vært i kontakt med avdøde.

Brynjar Meling sa til TV 2 i går at de ikke vil antyde noe urent spill fra politiets side.

– Han er helt overbevist om at dette er påsatt av andre. Det er ikke grunnlag for å si at det er plantet, eller anklager om uærligheter, men han er veldig opptatt av hvordan dette har vært håndtert og behandlet, sa Meling.

Funnet kvalt og drept

Kristin Juel Johansen ble funnet drept i et skogholt ved Reppesgårdveien på Mørk i Larvik, 5. august 1999. Etter nesten ni måneder ble 39-åringen som nå er tiltalt, pågrepet og siktet for å ha kvalt Kristin. Han var 23 år på det tidspunktet.

Mannen ble dømt til 12 års fengsel i 2001, men senere frikjent for drapet på 12-åringen. Nye DNA-bevis førte til at han i fjor sommer ble pågrepet og siktet på nytt. 39-åringen har sittet i varetekt siden han ble pågrepet i fjor. Han nekter straffskyld etter tiltalen, slik han også gjorde da saken ble behandlet i 2001.