TRAKASSERT UNDER KONSERT: Flere jenter slo alarm om seksuell trakassering på «We are Sthlm», både i 2014 og 2015. FOTO: WE ARE STHLM / PRESSEBILDE
TRAKASSERT UNDER KONSERT: Flere jenter slo alarm om seksuell trakassering på «We are Sthlm», både i 2014 og 2015. FOTO: WE ARE STHLM / PRESSEBILDE

Åtte anmeldte overgrep etter én dag av svensk skandalefestival

Politiet har mottatt flere anmeldelser av seksuelle overgrep etter den første dagen av Stockholm-festival.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Festivalen «We are Stockholm» startet tirsdag, og allerede etter én dag har svensk politi mottatt åtte anmeldelser som dreier seg om seksuelle overgrep.

Det melder Sveriges Radio.

Arrangøren og politiet regner med at antallet anmeldelser kommer til å øke, ettersom man har oppfordret folk til å anmelde. Dette til tross for et forsterket vakthold.

– Det finnes ingen «quick fix». Det går ikke an å løse dette problemet på ett år. Dette er et samfunnsproblem som finnes på flere stedet enn festivaler, sier prosjektansvarlig Eva Widgren.

Pyntet på sannheten

Overgrep på svenske festivaler har vært et stort tema det siste året. I fjor fikk politiet sterk kritikk for å ha pyntet på sannheten om overgrep på nettopp «We are Stockholm»-festivalen.

I interne notater meldte politiet om alvorlige problemer med overgrep, men til pressen meldte de at festivalen hadde gått pent for seg.

Det viste seg at det i realiteten var anmeldt 19 tilfeller av seksuelle overgrep.

Flere anmeldelser i sommer

Gjennom årets festivalsommer har det vært meldt om en rekke overgrep på svenske festivaler. I juni ble en ung kvinne voldtatt foran konsertscenen til Zara Larsson, som reagerte sterkt på hendelsen.

Politiet opplyste før sommeren at de ville jobbe sterkt for å forebygge overgrep under årets festivaler, og lanserte blant annet et armbånd som skulle signalisere at man ikke ønsket seksuell kontakt. Dette tiltaket møtte imidlertid motstand blant unge kvinner, som mente politiet bagatelliserte problemet.