Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) forteller til VG at hun har snudd i sin mening om presidentkampen mellom republikanernes kandidat Donald Trump og demokratenes kandidat Hillary Clinton.

Til VG uttalte hun at «Hvis jeg hadde hatt stemmerett i USA, så ville jeg nå ha holdt meg for nesen og stemt på Hillary Clinton». Tidligere har hun sagt at hun ikke ønsket å stemme på noen av kandidatene.

I et intervju med TV 2, som du kan se i videovinduet øverst, utdyper hun hvorfor hun ikke lenger støtter Donald Trump:

– Jeg er skeptisk til to ting: Donald sår tvil om NATO, som er viktig både for Norge og for verdens sikkerhet. Det andre er at internasjonal handel har ført millioner av mennesker ut av fattigdom. Jeg mener det er feil vei å gå og ha mindre handel med hverandre, fordi jeg tror ikke det vil bidra til noe positivt, sier Listhaug.

– Hva synes du personlig om Trumps retorikk?

– Jeg synes han har kommet med veldig mange uttalelser som jeg har satt spørsmålstegn ved. Jeg skjønner at mange europeiske politikere er engstelig for det som kommer derfra. Spesielt knyttet til NATO, fordi NATO er så utrolig viktig for den europeiske sikkerheten.

Tar avstand
Hun har derfor nå full forståelse for at flere den siste tiden har stilt seg sterkt kritisk til republikanernes presidentkandidat. Blant annet har utenriksminister Børge Brende sagt han tar sterk avstand fra Trump.

– Jeg har full forståelse for at Børge Brende og flere andre kritiserer Donald Trump. Det har jeg selv også, når jeg har blitt spurt om dette her. Det er jo fordi man er bekymret for hvordan dette skal utvikle seg, sier hun.

Donald Trumps kanskje aller mest kontroversielle forslag er å bygge en mur mot Mexico. Dette forslaget stiller Listhaug seg tvilende til.

– Nei, jeg synes at mange av de tingene som han har tatt opp i valgkampen er forholdsvis spenstige forslag og det er mange utfordringer knyttet til dem, sier hun.

Kranglingen med SV
Samtidig benytter hun anledningen til å sparke tilbake mot SVs partileder Audun Lysbakken, som i lang tid har vært sterk kritisk til Sylvi Listhaug.

Lysbakken sa fra talerstolen for kort tid siden at: «det er gode tider for en Donald Trump, gode tider for en som spiller på frykt og gode tider for en Sylvi Listhaug. Gode tider for den som sier en skal være redd hverandre. For den som sier at verdens rikeste land ikke har råd til å ta imot mennesker på flukt.»

Listhaug svarer kritikken på denne måten:

– Jeg kan si at Lysbakken og hans like har i altfor mange år vært toneangivende gjennom naiv innvandringspolitikk. Noe vi ikke minst har sett i Sverige. Audun Lysbakken applauderte Sverige i fjor høst. Kalte det et lys i Europa. Så sånn sett er jeg glad for at hans tid er over hva gjelder å være førende på den fronten her.