Keeper-Kari og Norge ydmyket Sverige

Håndballjentene sikret OL-semifinale etter en sensasjonell utklassing av Sverige.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sverige - Norge 20-33:

Norge hadde full kontroll og sikret semifinaleplass i OL etter 33-20-seier over Sverige tirsdag kveld.

Der venter Russland i en durabelig nattkamp, natt til fredag.

Skjønt, «full kontroll» er nesten en underdrivelse. For Norge formelig gruste over svenskene i perioder og var helt ustoppelige.

Spesielt i 1. omgang var det en sensasjonell klasseforskjell mellom lagene, og det først og fremst takket være keeper Kari Aalvik Grimsbø.

På TV 2s spillerbørs fikk hun full pott med 10 på karakterskalaen.

Se kampreferatet i videovinduet øverst!

– Jeg var borte i min egen verden

Etter kampen var hun helt satt ut av sin egen prestasjon.

– Det er helt fantastisk og litt uvirkelig akkurat nå. Jeg skjønner ikke helt hva som skjedde, men det er deilig, sier Aalvik Grimsbø til TV 2 med et bredt glis.

– Jeg tror jeg var borte i min egen verden i dag. Det kom skudd, også tenkte jeg etter på «hvem i all verden var det som skjøt?». Jeg hadde ikke peiling. Arbeidsoppgaven min i dag var ballfokus og jeg må si at jeg lykkes med det da, forklarer etter lattermild Aalvik Grimsbø.

Også landslagstrener Thorir Hergeirsson var en fornøyd mann etter kampslutt.

– Gjengen gjorde en god jobb og Kari hjalp oss i gang. Hun var fantastisk god i starten og det var ganske avgjørende, fordi de kom til en del gode sjanser, oppsummerer landslagssjefen til TV 2.

– Det er alltid godt å vinne. Vi elsker å vinne. Ofte er åttedelsfinalen i VM og kvartfinaler i OL de vanskeligste kampene å vinne. De er krevende og veldig utfordrende. Særlig for lag for lag som har ambisjoner, krav hengende over seg og sloss om medaljer. Hvis du ikke kommer deg gjennom den, får du aldri sloss om noen medaljer. Det ligger litt i det, sier Hergeirsson.

– De var redd for Kari

Islendingen var likevel ikke 100 prosent fornøyd med kampen.

– Vi var unøyaktig fremover i angrepspillet i 1. omgang. Vi gjorde ni tekniske feil og det er maks for oss av det vi kan leve med i en hel kamp. Vi hentet oss inn i 2. omgang. Da hadde vi tre eller fire (feil), sier Hergeirsson.

– Jeg synes vi styrte kampen fint og Sverige hadde kanskje ikke helt troen på at de kunne komme tilbake. De var redd for Kari og hun stod godt. Forsvaret kom seg etterhvert, sier han.

Landslagssjefen vet at den norske befolkningen nå ønsker gull, men frykter ikke at forventningspresset knekker spillerne.

– Vi lever med det hele tiden og vi vet at det er ingen som tar noe. Vi må blø, svette, gråte, jobbe knallhardt og sloss om det. Det er ikke sikkert det holder en gang. Vi gjør det beste vi kan og vi er helt overbevist om at Norges befolkning ser at vi prøver å gjøre vårt ytterste, og at vi blir dømt ut i fra da, forklarer Hergeirsson.

– Det er ingen i nærheten

TV 2s håndballkommentator Harald Bredeli tok på sin side helt av i bua etter kampslutt.

– Sverige ble rett og slett slukt levende. Vi er klar for nok en semifinale. Dette var en demonstrasjon av makt, sier han.

Og fortsettter:

– Vi er i vårt 13. mesterskap på rad, og vi skal spille den tolvte semifinalen. Det er ingen som er i nærheten. Ikke i dette universet. Ikke i noe univers som vi kjenner, sier Bredeli.

Og på denne kvelden i Rio var primært Aalvik Grimsbø som var utilnærmelig.

31-åringen levde virkelig opp til floskelen om å «stå som en levende vegg» og stoppet nær sagt alt.

Aalvik Grimsbø hadde utrolige sju av sju redninger på kampens åtte første minutter, noe som førte til at Norge raskt fikk en stor ledelse. Til slutt endte hun omgangen med en redningsprosent på hele 70.

Møter Russland eller Angola

Ikke får klokken viste 08.22 fikk Sverige inn den første fulltrefferen ved Isabelle Gulldén. Men uten at det påvirket de norske jentene nevneverdig. De fortsatte bare å kjøre over svenskene og det stod 6-1 etter ti spilte minutter.

Til slutt gikk Norge til pause med en utfattelig 19-7-ledelse.

Etter hvilen kjempet Sverige seg mer tilbake i kampen igjen, og var på høyde med Norge igjen.

Thorir Hergeirssons elever holdt likevel unna, vant omgangen 14-13 og cruiset inn til sin tredje strake OL-semifinale.