Øl kan bli billigere

Hvis KrF gir sin velsignelse, kan alkoholavgiften for øl bli satt ned.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

KrF vil nå vurdere om de skal gå inn for lavere alkoholavgift for norsk øl. Gjør de det, er det flertall for dette på Stortinget når neste statsbudsjett skal diskuteres.

– Dersom det viser seg at dette kan føre til både et lavere alkoholkonsum og motvirke smugling av øl til Norge, ja, da er det vel få som er imot et slikt tiltak, bekrefter parlamentarisk leder i partiet, Hans Olav Syversen, overfor TV 2.

Eksplosiv smugling

Bakgrunnen er at Norsk Bryggeri -og drikkevareforening anført av Petter Nome, la frem en rapport og statistikker i et møte med KrF mandag.

Tall fra Tollvesenet viser at smugling av øl til Norge formelig har eksplodert de siste årene. Fra 1999 til og med 2014 har beslag av smuglerøl ellevedoblet seg.

Mye av ølet kommer fra lavkostland som Polen og Litauen, i tillegg til det som kommer fra Sverige. Norge troner suverent på avgiftstoppen i Europa, og Bryggeriforeningen mener dette gjør det til god butikk å smugle øl til Norge.

80 prosent fra utlandet

Samtidig viser statistikk at forbruket av alkoholsterke drikker som vin og brennevin har økt markant. Avgiftene på disse alkoholvariantene har økt mindre en avgiftsøkningen på øl.

Direktøren i Bryggeriforeningen, Petter Nome, sa dette til TV 2 tidligere i sommer:

– Etter russens samling på Tryvann tidligere år har vi sett at cirka 20 prosent av ølboksene som ligger igjen har vært utenlandske. I år var det motsatt, nå er hele 80 prosent av boksene fra utlandet, gjerne østeuropeiske.

– Du er ikke redd for at KrF skal bli kjent som partiet som ga oss billigere øl, Syversen?

– He he... Jeg tror at folk dømmer KrF og Norge på at vi har en svært god og vellykket alkoholpolitikk, og hvis en justering kan senke forbruket og hindre smugling, er dette noe vi må se på.