Tysk teamleder til angrep på Filip Ingebrigtsen

Tyskernes teamleder viste finger til 23-åringen foran åpent kamera.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Filip Ingebrigtsen (23) ble disket for armbruk etter å ha kriget seg inn til en femteplass i sitt kvalifiseringsheat på 1500 meter tirsdag ettermiddag.

Både britiske Charlie Grice og tyskeren Homiyu Tesfaye la etter løpet inn protest, men dommerne hadde allerede bestemt seg for å diskvalifisere 23-åringen for hans opptreden på oppløpet.

Mens Filip Ingebrigtsen forsøker å forklare overfor TV 2 hva som skjer videre, kommer tyskernes teamleder Wolfgang Heinig forbi, og viser fingeren i retning 23-åringen.

– Hva sa han for noe?, spør Ingebrigtsen.

TV 2 oppsøker den rasende teamlederen.

– Vi har lagt inn protest. Jeg har sett det på tv tre ganger. Det er slutt!, svarte en tydelig oppkavet tysker.

– Hvorfor viste du ham fingeren?

– Fordi det var unfair. Hva gjør man ikke da? Er man bedre enn en annen, så er man bedre enn en annen. Men dette var unfair, sier han.

Filip Ingebrigtsen trodde ikke det han fikk se da den tyske teamlederen viste ham fingeren etter at nordmannen ble disket.

– De var i hundre. Han ga meg vel tommel opp? De hadde ikke noe å si på meg. De protesterte på at briten var med istedenfor tyskeren. Han sa «good» eller noe, sa Filip Ingebrigtsen til TV 2.

Han endrer mening etter å ha sett TV 2s video av episoden.

– Han viste faktisk finger’n! Snakk om usportslig. Midt i konkurransen skjer ting fort, men han bør gå i seg selv. Det er vel slike ting som skjer når det er drama frem og tilbake. Jeg trodde han ga tommel opp og det var god stemning. Jeg trodde vi var på lag mot han briten, men han tyskeren må ha misforstått helt, sukker ungggutten.

Pappa Gjert Ingebrigtsen er oppgitt over tyskernes reaksjon.

– Viste han fingeren?, spør Ingebrigtsen, før han fortetter.

– Jeg synes ikke Filip sin opptreden var usportslig. Han burde snakket med sin egen utøver først, for han sa at han ikke ble hindret. Det er ufint å vise fingeren, men sånn er nå det, sier Ingebrigtsen.

Ingebrigtsen sier ingen har lagt inn protest før tyskerne gjorde det, og at de har lagt inn anke på diskvalifikasjonen.

– Vi kommer til å levere en anke på diskvalifikasjonen. Vi opplever at Filip ikke har noen muligheter til å komme seg vekk. Han kan stoppe og gå hjem, men han er jo i fullt firsprang og så stopper de mer eller mindre opp foran ham. Går han til siden da så vil han jo spenne ben på dem. Da velger han å stramme inn armene og gå mellom dem. Han har ikke noe mulighet til å gjøre noe annet, sier han.

Ingebrigtsen forteller at den tyske leiren først bestemte seg for å levere protest da dommerne satte inn britiske Grice i semifinalen i stedet for Filip.

– Tyskeren sier jo han ikke blir hindret av Filip, men så oppdager de at engelskmannen blir satt inn, og da er det jo tut og kjør. Da må de protestere mot Filip, for de kan ikke protestere mot at engelskmannen blir satt inn.

Gjert Ingebrigtsen har imidlertid ingen tro på at anken blir tatt til følge.

– Jeg har ikke tro på at den når gjennom. De har bestemt seg. Det som skjer er at tyskeren og engelskmannen kommer inn igjen, mens Filip er ute uansett. Men det spiller ingen rolle hvem av de som kommer inn så lenge Filip ikke kommer inn. De kommer ikke til å endre den beslutningen, sier han.

– Aldri opplevd noe slikt

Sportssjef i Friidrettsforbundet Ronny Nilsen sier han aldri har opplevd noe slikt før.

– Det er faktisk første gang jeg har hørt om at noen har fått den reaksjonen fra ledere, det er spesielt. Jeg vil gjerne se bildene og vurdere om vi skal gå videre med det, sier han.

Han reagerer kraftig på den tyske teamlederens oppførsel.

– Den videoen er vist til den tyske lagledelsen, og de ønsket også å få den oversendt. Det er en uaktseptabel handling, og det er den tyske lagledelsen enig i. De vil ta det opp internt, for dette er en type oppførsel som ikke skal finne sted, sier han til TV 2.

– Er det usportslig?

– Det er greit med mye følelser rundt et OL, men det er ikke en måte noen skal oppføre seg på, slår Nilsen fast.

Nilsen sier han synes det er rart at dommerne valgte å prioritere Grice foran Tesfaye.

– Det er rart at Grice blir prioritert foran den tyske utøveren, siden den tyske utøveren også kom foran ham på resultatlisten. Så det som kan skje er at Filip går ut og både den tyske og den britiske utøveren er med videre til semifinalene, sier Nilsen.

Sportssjefen tror imidlertid sjansene for å få gjennomslag for anken er små.

– Jeg tror sjansene er små. Her kjemper man mot de store nasjonene i internasjonal friidrett. Det er vanskelig å vinne de sakene. Men samtidig så anker vi fordi vi mener Filip ikke kan gjøre så mye annet i situasjonen, sier han.

Anken forkastet

Tirsdag kveld opplyste IOC om at den norske anken er forkastet. Ifølge arrangørens nettside er verken Charlie Grice eller Homiyu Tesfaye videre til semifinale i Filip Ingebrigtsens plass.

Filip Ingebrigtsen er ikke bitter over at anken ble forkastet.

– Nei, det føles greit. Det er ikke noe jeg kan gjøre noe med nå. Når dommerne har bestemt seg etter fem minutter så er det ikke så mye å gjøre med det. Rent objektivt så det nok mer dramatisk ut enn det egentlig var, for tyskeren og briten var stive, og prøvde å presse megm oppsummerer han.