Hver eneste dag blir det avdekket svindelforsøk mot nordmenn i Rio

MO I RANA (TV 2): Brasil er et av de verste landene i verden når det gjelder kopiering og misbruk av bank- og kredittkort.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hver eneste dag er det blitt avdekket svindelforsøk mot nordmenn som er i Rio de Janeiro under OL.

– Hei, er det er Kari jeg snakker med? Jeg ser at kortet ditt er i bruk i Brasil. Er du der for øyeblikket? spør Fredrik Hulbekkmo ved avdelingen som overvåker bank- og kredittkort hos it-selskapet Evry på Mo i Rana.

Han får fort bekreftet mistanken. Kari er ikke i Brasil, men hjemme i Norge.

– Vi ser at kortet ditt er i bruk i en minibank i Brasil for øyeblikket, forteller Hulbekkmo på telefon.

Et nytt svindelforsøk er blitt oppdaget og stoppet.

Daglig forsøk

Ved Evry sin sikkerhetsavdeling på Mo i Rana overvåkes transaksjonene på 12 millioner forskjellige bankkontoer til kunder i Skandinavia, Baltikum og England.

Nå under de olympiske leker i Rio er beredskapen ekstra høy.

– Vi fanger opp svindelforsøk i Brasil daglig faktisk. Både hos kortholdere som er der nå, eller som befinner seg hjemme i Norge, forteller Kjell-Rune Vilhelmsen, produktsjef hos Evry.

Lokalene blir godt overvåket, for her er sikkerheten og anonymiseringen til bankkundene viktig. Det er ikke bare nordmenns kortbruk som blir overvåket her. I samme bygning produseres 14 millioner bank- og kredittkort i året.

SER SVINDEL: Produktsjef i Evry, Kjell-Rune Vilhelmsen. Selskapet fanger opp svindelforsøk mot nordmenn i Brasil daglig. Foto: Kevin B. Kjeldsrud/TV 2
SER SVINDEL: Produktsjef i Evry, Kjell-Rune Vilhelmsen. Selskapet fanger opp svindelforsøk mot nordmenn i Brasil daglig. Foto: Kevin B. Kjeldsrud/TV 2

Kortsvindel har økt med over 200 prosent det siste året, og har nå nådd rekordhøye nivåer.

Brasil er ett av de tre landene i verden hvor det svindles mest med bank- og kredittkort. Inne på sikkerhetsavdelingen på Mo henger tv-skjermer med et oppdatert verdenskart.

– Her ser vi hvor systemene fanger opp svindelforsøk. Her ser du kort som er kopiert i England og som nå misbrukes i Brasil og USA, forklarer Vilhelmsen.

Kopierer kort

– Det er først og fremt svindel med fysiske kort som de kopiere og forfalsker. Deretter prøver de å ta ut penger i minibank eller i butikker, sier Vilhelmsen.

Årlig avdekkes 60 tusen svindelforsøk fra kontorene på Mo.

Overvåkningssystemene kjenner igjen bankkundenes sine kort vaner.

– Dersom kortet ditt blir brukt ved en dagligvarebutikk i Norge, for så å bli brukt i Brasil fem timer senere, ja da er det noe muffins på gang. Dette blir fanget opp av systemene.

Det blir fort store beløp som avdekkes.

1,5 milliarder transaksjoner

Blir noen utsatt for kortsvindel, så er de stort sett banken eller kortselskapet som dekker tapene.

Det er svært sjelden noen fra media slipper inn hos Evry på Mo, men når TV 2 er på besøk, avdekkes svindelforsøk kontinuerlig.

100 kunder i ni land gjør at korsvindelavdelingen er i aktivitet døgnet rundt. 1,5 milliarder transaksjoner i året overvåkes.

Med dagens høyteknologi kan man avdekke svindelforsøk i det sekundet det faktisk skjer og forhindre at store beløp blir tappet fra kundenes konto.

– Mange prøver å bestille reiser eller å bestille varer via internett med stjålne kort, sier Vilhelmson.

Han mener at ved enkle grep kan nordmenn selv forhindre kortsvindel.

– Pass på verdisakene, spesielt når du taster inn pinkoden i minibanken. Pass også på at ingen stjeler kortet ditt etterpå. Unngå store folkemengder, og bruk kortet kun på seriøse steder, sier Vilhelmson.

– Da sperrer vi kortet ditt for godt, også får du et nytt kort i posten om en ukes tid, sier Fredrik Hulbekkmo på telefon til Kari.

Nok et svindelforsøk er avverget.

– Bankkundene blir først litt bekymret når vi ringer, men de er veldig takknemlig for at vi passer på, forteller Hulbekkmo, før han ringer en ny kunde som kan være utsatt for et svindelforsøk.