«Talentløse» Kristian mener han kan vinne OL-gull for Norge

Kristian Blummenfelt er Norges første triatlet i OL noensinne. Men 22-åringen fra Bergen mener at han ikke har talent.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rio de Janeiro (TV 2): I kofferten på vei til OL har Kristian Blummenfelt med seg både badebukse, løpesko og sykkelhjelm.

22-åringen er den første norske triatleten som har deltatt i OL, men det bryr han seg lite om.

– Det er nok viktigere for andre enn for meg. Jeg er med fordi jeg syntes det er gøy, forteller han.

Trener mest i Norge

Og det er nettopp gleden over å tyne kroppen til ytterste som gjør bergenseren til en OL-joker. Han beskrives som et fysiologisk under og er uten tvil den utøveren i Norge som trener mest.

– Jeg er blitt vant til den enorme treningsmengden gjennom flere år, så utviklingen har skjedd gradvis. Det viktigste er at du liker det du holder på med. Man kan ikke syntes at det er gørrkjedelig å knyte på seg joggeskoene og begynne å løpe, så det viktigste er å finne glede i det man gjør, sier han.

Han avfeier at han er født som et unikum, og mener det mentale har mest å si.

– Det sitter mye i hodet. For min del har det betydd mye at jeg begynte å trene fra så ung alder, så man blir vant til å la hodet presse kroppen.

Men talent, det har han ikke, ifølge seg selv.

– Jeg tror ikke jeg har et talent, men jeg gir nok det lille ekstra.

HENTER KREFTER: Triatlon utøver Kristian Blummenfelt i en strandstol i OL-landsbyen tirsdag under møtet med mediene.
Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
HENTER KREFTER: Triatlon utøver Kristian Blummenfelt i en strandstol i OL-landsbyen tirsdag under møtet med mediene. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix Foto: Johansen, Erik

– En talentspeider ville ikke plukket ham ut

Sportssjefen i Norges Triatlonforbund, Arild Tveite, er både enig og uenig. Han mener OL-håpets talent ligger i å takle mye trening, men mener allikevel at 22-åringen er født med en unik kropp.

– Hans største talent er treningstalentet. Triatlon er en idrett hvor det kreves veldig spesielle egenskaper for å være villig til å legge ned så mange timer og trene så hardt om skal til. Men han er ikke en talentfull idrettsutøver som en talentspeider hadde plukket ut da han var 12 år, sier Tveite og forklarer videre:

– Men på en annen side, så har Kristian et lungevolum som er unikt for hans kroppsstørrelse. Det gjør at han kan ha et veldig høyt oksygenopptak, men det hjelper deg ingenting hvis du ikke er villig til å utnytte motoren på en god måte – og det er det som gjør ham så god.

Jakter gullet

Blummenfelt bor i deltakerlandsbyen i Rio med atleter fra hele verden. Selv om han kan skryte av en treningsmengde som utklasser mange, så føler han seg langt fra overlegen.

– Nei, absolutt ikke, sier han og ler.

– Alt kommer an på hvordan det går på torsdag.

For selv om han tror nervene vil komme når han står svømmeklar med sand mellom tærne på Copacabana og startskuddet går, så har har troen på en medalje torsdag 18. august.

– Jeg føler at jeg har utviklet meg godt denne sesongen og er én av de som kan ta en medalje. Hvis alt klaffer, så kan jeg på en god dag ta gull. Målet er å dra hjem med en litt tyngre koffert, sier han og gliser.

– Ikke akkurat Voss-vann

Av svømming, sykling og løping, er det førstnevnte som er 22-åringens største utfordring.

– Jeg håper at jeg får til en bra svømming, så jeg kan sykle i førstegruppen og at jeg føler at jeg har kontroll.

Han sier at nordmenn kan forvente at han gir gass, og at ingenting skal stoppe ham underveis. Ikke engang det uhygieniske vannet på Copacabana som mange andre utøvere har vært bekymret for.

– Det er ikke akkurat Voss-vann vi skal svømme i her, men jeg har svømt i mye ruskete vann før, så det skal jeg takle, avslutter han og nikker for seg selv.