Filip Ingebrigtsen disket etter dramatisk avslutning

Filip Ingebrigtsen kriget seg inn til femteplass i sitt kvalifiseringsheat, men ble disket for armbruk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Filip (23) Ingebrigtsen trodde først han hadde tatt seg videre til semifinale på 1500 meter i OL, men ble i etterkant disket av dommerne.

Den regjerende europamesteren tok femteplassen i det andre heatet i kvalifiseringen med tiden 3:47.25, men fikk både tid og plassering strøket.

Se Ingebrigtsens løp i videovinduet øverst!

Det gikk forholdsvis rolig for seg i 23-åringens heat, noe som ga muligheten til å legge seg litt bak i feltet og løpe billigere.

Men med en runde igjen klinket Ingebrigtsen til med en sterk avslutning og kriget seg inn til en femteplass, etter først å ha blitt sperret i oppløpet. På veien mot mål tok Ingebrigtsen for seg britiske Charlie Grice, som etter løpet la inn protest mot 23-åringen.

– Det var ikke smart løpt, Filip, sa TV 2s ekspert Johan Kaggestad etter løpet.

– Det spørs om ikke britene legger inn protest mot Filip Ingebrigtsen på grunn av armbruken hans der. Det er klart at han ble hindret, fortsatte Kaggestad.

Medkommentator Jørn Sundby synes heller ikke Filip Ingebrigtsen løp veldig smart.

– Det var ikke dette løpet vi hadde håpet at Filip skulle levere. Det er greit å løpe billig, men dette var ikke helt det vi hadde sett for oss, sa Sundby.

Overfor TV 2 forteller Grice hvorfor han legger inn protest.

– Han dyttet til meg da han løp forbi, og jeg mistet balansen og muligheten til å komme topp seks. Vi kommer definitivt til å legge inn klage, sier han til TV 2 Sporten.

– Var det dårlig sportsånd av Ingebrigtsen?

– Jeg tror det bare var noe som skjedde i øyeblikket. Uansett kommer vi til å klage, sa han.

– Tror du klagen blir tatt til følge?

– Det vet jeg ikke, men jeg håper selvfølgelig det, svarte han.

Filip Ingebrigtsen fnyser av briten.

– Jeg føler ikke at jeg hindrer ham. Han er så stiv at han stokker beina. Det hadde jeg ingenting med å gjøre. At han vil legge inn protest får bli hans sak, sier Filip Ingebrigtsen.

Ifølge Ronny Nilsen i friidrettsforbundet hadde dommerne bestemt seg for å diske Filip Ingebrigtsen uavhengig av britens protest. Team Ingebrigtsen har likevel valgt å legge inn en offisiell motprotest.

– Det var dommeren som disket, og Filip ble ikke disket på grunn av protesten som ble lagt inn. Vi har ikke lagt inn anke foreløpig, sa Nilsen til TV 2.

Filip Ingebrigtsen raser likevel mot Grice for at han la inn protest mot ham.

– Han var allerede på syvende- eller åttendeplass da jeg passerte ham. At han er skuffet over dårlig løp kan jeg skjønne, men jeg føler ikke at jeg hindrer ham. Jeg var borti noen, men jeg føler de var like mye bort i meg, som jeg var i dem. Men at jeg er borti noen som allerede er pinne stiv, føler jeg ikke gir grunnlag for en protest, sa Ingebrigtsen.

Ingebrigtsen sier han vil se på muligheten til å legge inn en protest i retur mot briten.

– Jeg kommer til å legge inn en motprotest. Jeg var jo bak ham! Jeg kan ikke hindre noen da. Han bør heller diske seg selv for å være i dårlig form, raste Ingebrigtsen.

Også pappa Gjert Ingebrigtsen er sterkt uenig i diskvalifiseringen.

– Engelskmannen var jo pinne stiv. Han var på jo på vei hjem, sier han til TV 2.

– Så det komme

Storebror Henrik (25) forteller TV 2 at han fryktet hans yngre bror ville bli disket da han så innspurten fra oppvarmingsbanen.

– Jeg var redd for det. Jeg så det på løpet hans da jeg var under oppvarming. Jeg sa til meg selv at «det der burde du faen ikke gjort». Det er slike ting som skjer, men jeg tror ikke det nytter å anke. Så brutalt er det, sa Henrik Ingebrigtsen.

Henrik som har slitt med skade store deler av året og har lave forventninger til avansement til en semifinale, tok seg videre til semifinale etter et godt løp og en femteplass i sitt heat på tiden 3.38,50.

– Han løp virkelig smart. Så Filip, sett deg ned å se løpet til Henrik. Det var meget meget bra, sa Kaggestad.

Henrik Ingebrigtsen forstår ikke hvorfor lillebror Filip valgte å legge opp løpet sitt slik.

– Forskjellen på meg og ham er at jeg løper på utsiden, men han løp midt mellom. Jeg forstår ikke hvorfor han gjorde det. Dette er en tøff idrett, og gjør du småfeil så er det på hodet og rævva ut, mente han.

Selv var Henrik fornøyd med egen innsats.

– Dette hadde jeg ikke trodd for noen dager siden. Men i går fikk jeg antydninger til at det gikk oppover og nå gleder jeg meg veldig til semifinalen. Jeg har en tendens til å skjerpe meg når det virkelig gjelder. Jeg har slitt mentalt og blitt most av Filip på treningene, og da alt virket håpløst ville jeg bare reise hjem. Men nå merker jeg at jeg gleder meg til semifinalen og at dette er gøy, sa han.

Til semifinale med skade

Henrik har vært plaget i hele år med smerter i tåen som senere har forplantet seg oppover i benet til låret.

– Det som egentlig er problemet er at jeg har vondt i tåen, noe som har ført til at jeg har fått smerter i hamstringen. Da får jeg problemer med løpesettet og smerten gjør at jeg løper feil, forklarte Henrik Ingebrigtsen til TV 2 søndag.

Pappa Gjert Ingebrigtsen sa at hadde det vært opp til ham, så hadde ikke eldstebror Ingebrigtsen vært i Rio i det hele tatt.

– Nå har han valgt å være her. De er voksne folk og får selv ta beslutningene, sa han.

Etter å ha blitt europamester i begynnelsen av juli i Amsterdam, satte Filip Ingebrigtsen personlig rekord bare uken etter under Diamon League-stevnet i Monaco. Da klokket 23-åringen inn på tiden 3.33,72, noe som før OL var den 16. beste tid i verden i år.

Dessverre for 23-åringen ser det ikke ut til at det blir mer moro i OL for ham.

De seks beste i hvert heat går rett til semifinale. I tillegg går de seks beste tidene bak de allerede kvalifiserte også videre.

Henrik Ingebrigtsen løper semifinale på 1500 meter natt til fredag kl. 01.45.