MISFORSTÅELSE: Tyrkia reagerer kraftig på nyheten om at landet avskaffer den seksuelle lavalderen og sier nyheten ikke har rot i virkeligheten. AFP PHOTO / DANIEL MIHAILESCU
MISFORSTÅELSE: Tyrkia reagerer kraftig på nyheten om at landet avskaffer den seksuelle lavalderen og sier nyheten ikke har rot i virkeligheten. AFP PHOTO / DANIEL MIHAILESCU Foto: Daniel Mihailescu

Tyrkia avviser: – Skal ikke tillate sex med barn

Reaksjonene lot ikke vente på seg da flere medier de siste dagene har meldt at Tyrkia opphever den seksuelle lavalderen. Tyrkia slår tilbake og sier saken er misforstått og feil.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tyrkias visestatsminister Mehmet Simsek slår hardt tilbake mot den svenske utenriksministeren Margot Wallström, som på Twitter gikk ut og fordømte det som ble rapportert som Tyrkias lovendring: Den seksuelle lavalderen på 15 år skulle senkes til tolv.

Nyheten spredte seg fra den tyrkiske avisen Hürriyet Daily News, og ble raskt fanget opp av medier og ideelle organisasjoner verden over. Også TV 2 meldte saken.

Men nå melder tyrkiske myndigheter at nyheten ikke har rot i virkeligheten. Den tyrkiske visestatsministeren svarte den svenske utenriksministeren slik på Twitter:

– Du er tydelig feilinformert. Det er ingenting så dumt som dette i Tyrkia. Vær så snill, skaff deg riktig informasjon.

En korrespondent til danske Politiken forsøker å forklare hvordan misforståelsen som har gått verden rundt, var mulig.

– Et flertall i det tyrkiske parlamentet har flere ganger forsøkt å stramme inn lovgivningen rundt den seksuelle lavalderen, men parlamentet har formulert seg på en måte som domstolen mener i strid med regelverket, forklarer Martin Selsøe Sørensen, og legger til:

– Derfor har domstolen annullert parlamentets lovbestemmelser og gitt dem en ny frist til å vedta en ny lov, som ikke er i strid med grunnloven.

I Tyrkia i dag straffes det med opptil 15 år fengsel for seksuelt misbruk av barn under 15 år.

– Uverdig oppførsel

Tyrkiske myndigheter har reagert kraftig på feilinformasjonen som har versert de siste dagene. Særlig reagerer de overfor Østerrike, som kjørte nyheten om at Tyrkia tillater sex med mindreårige på skjermer på flyplassen i Wien.

I en offisiell uttalelse fra Tyrkia blir det gjort klart at nyheten ikke er sann, og at landets myndigheter fordømmer sex med mindreårige.

– At en flyplass som befinner seg midt i hjertet av Europa, og som blir hyppig brukt av mennesker med ulik nasjonalitet, står for en slik nyhet som kun har så mål å ødelegge for et alliert land og dets folk. Det er uverdig oppførsel av avisen og av lufthavnen å spre slike falske nyheter.