KJÆRLIGHET ER FERSKVARE: Å pleie parforholdet blir ofte nedprioritert i en hektisk hverdag. Men selv om kjærligheten tar slutt, er mange foreldre innstilt på å fortsette å samarbeide som foreldre. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
KJÆRLIGHET ER FERSKVARE: Å pleie parforholdet blir ofte nedprioritert i en hektisk hverdag. Men selv om kjærligheten tar slutt, er mange foreldre innstilt på å fortsette å samarbeide som foreldre. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: colourbox.com

Ny trend: Foreldre holder sammen selv om kjærligheten svikter

– Det er en voldsom iver etter å være gode foreldre selv om ekteskapet og kjærligheten går i dass, sier familieterapeut Solveig Vennesland.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 fortalte tidligere denne måneden om Elena og Bent i Drammen. De ønsker å skille seg, men vil fortsette å bo sammen av hensyn til barna.

Det har vist seg å by på problemer for paret. Ekteskapsloven krever at partene må flytte fra hverandre når man får innvilget separasjon, og senere skilsmisse.

Stor samarbeidsvilje

TV 2 har spurt flere samlivseksperter om de har vært borti lignende tilfeller. Alle understreker at de ikke kjenner Elena og Bents sak og uttaler seg på generelt grunnlag.

Familieterapeut Solveig Vennesland er imidlertid godt kjent med dilemmaet. Hun forteller at hun møter stadig flere par som ønsker å bo så tett som mulig av hensyn til barna, selv om kjærlighetsforholdet tar slutt.

– Det har jeg sett i flere år. Det er en markert forskjell. I dag har vi så mange flotte og samarbeidende foreldre. Ungene merker ofte ikke at foreldrene sliter med kjærligheten, sier Vennesland.

Når foreldrene går fra hverandre, velger den ene ofte å flytte «rett over gata» for å beholde en nær relasjon til barna. Andre velger å fortsette å bo i samme hus, men skaffer seg for eksempel separate soverom.

– Man kan avtale at man ikke er kjærester lenger, men er enige om at det er praktisk å hyggelig å være sammen og fortsette arbeidsfellesskapet. Jeg kan godt tenke meg at det blir flere par som sier at kjærligheten er slutt, men foreldreskapet er tett som bare det og det vil de fortsette med, sier Vennesland.

Fare for sjalusi

Men om en av partene finner seg en ny kjæreste, kan det fort oppstå komplikasjoner. Relasjonsterapeut Dora Thorhallsdottirs erfaring er at det sjelden fungerer i lengden når par som går fra hverandre, blir boende under samme tak.

– Når folk går fra hverandre som venner, har de ofte fine tanker om at de ikke vil ødelegge for barna og at de vil bo sammen selv om de ikke er kjærester. Jeg skjønner det godt og det er fint å tenke sånn, men min erfaring er at det likevel ikke går så bra etter hvert. Særlig når den ene eller begge begynner å treffe andre, kan det oppstå sjalusi og vonde følelser, sier Thorhallsdottir.

Relasjonsterapeutens råd er at folk må følge det hun kaller kompasset i magen. Om det føles ok å bo sammen med eksen, er det helt greit. Men om man kjenner at det skurrer eller føles feil, må man handle.

– Det magiske ordet er vil. Vil jeg dette? Vil jeg fortsatt bo sammen med eksen min? Fint. Men om pliktordene , bør eller skal dukker opp, så har du ikke med deg selv i avgjørelsen. Om du føler at du eller bør gjøre noe, går du på tvers av deg selv, sier terapeuten, og fortsetter:

– Jeg har snakket med mange par som sier de skulle ønske de hadde skilt seg tidligere. Om foreldrene sier at de egentlig ønsket å skille seg når barnet var ti år, men at de holdt ut til barnet flyttet ut, er det en tung byrde. Det er ingen barn som ønsker at foreldrene skal holde sammen for deres skyld og være ulykkelige, sier Thorhallsdottir.

Andre krav

Psykolog og samlivsekspert Peder Kjøs peker på at man i dag stiller andre og høyere krav til ekteskapet.

FØLG MAGEFØLELSEN: Relasjonsterapeut Dora Thorhallsdottir mener det sjelden kommer noe godt ut av å fortsette et samliv ut fra en pliktfølelse. – Ingen barn vil takke foreldrene for at de holdt sammen og var ulykkelige, sier Thorhallsdottir. Foto: dora-t.no
FØLG MAGEFØLELSEN: Relasjonsterapeut Dora Thorhallsdottir mener det sjelden kommer noe godt ut av å fortsette et samliv ut fra en pliktfølelse. – Ingen barn vil takke foreldrene for at de holdt sammen og var ulykkelige, sier Thorhallsdottir. Foto: dora-t.no

– Den vi er gift med, skal være bestevenn, kjæreste, partner og livsledsager. Det er høyere forventninger, sier psykologen.

– I gamle dager var det ganske vanlig å ha kone, barn og familieliv hjemme og kjærlighetslivet på en annen arena. Tidligere aksepterte man i større grad at forskjellige mennesker fylte forskjellige oppgaver. I praksis er det en del som gjør dette fortsatt, sier Kjøs, som også uttaler seg på generelt grunnlag.

Kjærlighet er ferskvare

Solveig Vennesland ser ofte at foreldreskapet og andre aktiviteter krever så mye energi at noe blir nedprioritert. Ofte er det kjæresteforholdet som taper.

– Mange barn har to-tre aktiviteter ved siden av skolen. Det er skole, jobb, kjøring, henting, matlaging og trening. Alt skal gå på skinner hos A/S Familien. Det blir ikke tid til å pleie et parforhold, men man skal huske at kjærlighet også er ferskvare. Det er en kjempestor misforståelse å tro at den som sa ja til deg en gang, vil fortsette å si ja hele tiden, sier Vennesland.