kristin-rettssaken:

Dommeren ber juryen holde seg unna Google

BORGARTING LAGMANNSRETT (TV 2): Statsadvokaten berømmet familien for aldri å ha gitt opp håpet om at noen skal bli dømt for drapet på 12-åringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kristin Juel Johannessen ble funnet drept i et skogholt ved Reppesgårdveien på Mørk i Larvik, 5. august 1999. Etter nesten ni måneder ble 39-åringen som nå er tiltalt, pågrepet og siktet for å ha kvalt Kristin. Han var 23 år på det tidspunktet.

Han ble dømt i 2001, men senere frikjent for drapet på 12-åringen. Nye DNA-bevis førte til at han i fjor sommer ble pågrepet og siktet på nytt. 39-åringen har sittet i varetekt siden han ble pågrepet i fjor.

Han nekter straffskyld etter tiltalen, slik han også gjorde da saken ble behandlet i 2001.

Ifølge tiltalen kvelte han Kristin Juel Johansen mellom klokken 18.30 og 21.00 på Mørk i Larvik torsdag 5. august 1999.

Mens aktor i saken, statsadvokat Alf Martin Evensen, leste opp tiltalen, sto tiltalte oppreist mens han stirret ned i bordet.

Ba juryen avstå fra å google

Evensen påpekte overfor juryen at de skal gjøre en fullstendig ny vurdering av saken, og at de ikke skal ta hensyn til det som har kommet frem tidligere.

Dommeren i saken, Mette D. Trovik, påpekte overfor juryen at de ikke skal google noe de lurer på, men eventuelt stille spørsmål i retten via henne.

– Saken har fått stor medieoppmerksomhet. Hold fokus på det som kommer frem her, sa statsadvokaten.

– Har ridd politiet som en mare

Evensen gikk gjennom hvor lenge det er siden drapet skjedde, og hvordan disse 17 årene har forløpt.

– I ettertid har denne saken ridd politiet i Larvik og Vestfold som en mare. For drapssaker skal politiet oppklare, sa statsadvokaten.

Likevel trakk han frem de som har hatt det verst etter drapet.

– Det har vært tøffest for de som sitter på benken bak meg. Mor, far, søster og nå bror.

Familien har ført sin egen etterforskning, og gjentatte ganger bedt politiet om å gjenoppta saken. Hennes far, Roar Juel Johannessen, fikk også alle dokumenter i saken utlevert allerede i 2003, for å selv se på drapet.

– Gjentatte ganger fra henleggelsen i 2003 har familien bedt politiet gjenåpne etterforskningen av saken. De har sørget for at denne saken aldri har gått i glemmeboken for Vestfold politidistrikt.

Storesøster Linda Juel Johannessen og far Roar Juel Johannessen i Borgarting Lagmannsrett. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Storesøster Linda Juel Johannessen og far Roar Juel Johannessen i Borgarting Lagmannsrett. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Pedersen, Terje

Kristins far og søster sitter på raden rett bak tiltalte. Faren fortalte til TV 2 i går at de nå håper å kunne sette et endelig punktum i saken.

Fant DNA på negler

DNA-beviset som førte til pågripelsen av 39-åringen i fjor ble funnet på noen avklipte negler rettsmedisinerne fant på Kristins venstre hånd. Her ble det funnet fullverdige DNA-profiler fra både Kristin selv og tiltalte.

Det er nye analysemetoder som har gjort at politiet nå mener å være sikre på at 39-åringen er drapsmannen.

Mannens forsvarer, Brynjar Meling, mener derimot at det er en mulighet for at DNA-spor kan ha smittet mellom de forskjellige tekniske bevisene som har blitt oppbevart hos politiet.

Aktor trakk også frem fire vitner som har observert en moped ved åstedet på samme tid som påtalemyndigheten mener Kristin ble drept. Den sto inntil en garasje ved åstedet.

– Det var på bakgrunn av observasjonene av denne mopeden at tiltalte ble avhørt flere ganger i saken. Han hadde en moped som kunne være aktuell.

39-åringen ble avhørt første gang i saken 25. august 1999, men ble ikke pågrepet før mai året etter. Han har hele tiden fastholdt at han ikke kjørte mopeden på den aktuelle veien ved der Kristin ble funnet, den dagen. Tiltalte hevder også at han aldri har møtt Kristin Juel Johannessen.

Krimforfatter skal vitne

Det er en rekke vitner som er kalt inn til rettssaken. Blant annet skal tidligere politietterforsker, krimforfatter Jørn Lier Horst, vitne i saken. Han etterforsket drapet for politiet i Larvik.

– Felles for alle de vitnene er at de skal fortelle om en sak som skjedde for 17 år siden. Så vi må ha litt tålmodighet med hva de husker, sa statsadvokat Evensen.

Det er satt av fire uker til behandling av saken i Borgarting lagmannsrett.