Russisk dopvarsler drevet på flukt: – Om noe skjer med meg, er det ikke en ulykke

Russiske Julia Stepanova flyktet til Tyskland etter å ha avslørt den statsstøttede dopingen i hjemlandet, og frykter nå for livet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hun var en av de viktigste bidragsyterne som hjalp med å avsløre den statsorganiserte dopingen i hjemlandet. 68 friidrettsutøvere ble opprinnelig utestengt, men Stepanova var en av to som skulle få delta under IOC-flagget. Etter at Den olympiske komité (IOC) valgte å utestenge alle russere som har sonet en dopingdom, måtte også hun bli igjen hjemme.

Siden har også enda flere blitt utestengt av særforbundene.

Julia Stepanova har ikke vært særlig populær i hjemlandet etter avsløringene, og nå frykter hun for livet, skriver nyhetsbyrået Reuters. Etter at hackere skal ha forsøkt å finne ut hvor hun oppholder seg, har hun nå måtte seg seg nødt til å flytte.

Lørdag meldte Verdens antidopingbyrå, WADA, at noen hadde skaffet seg ulovlig tilgang til russerens konto hos dem, en såkalt ADAMS-konto (Anti-Doping Administration and Management System).

– I likhet med mange andre organisasjoner, er WADA dessverre ikke immun mot forsøk på hackerangrep, heter det i en uttalelse fra WADA.

Alle utøvere må fylle inn detaljene sine på systemet, og registere en tid og et sted de kan nås hver dag, slik at dopingkontrollen kan teste dem inne i og utenfor konkurranse.

Sammen med sin ektemann Vitaly, en tidligere antidopingfunksjonær, og ekteparets sønn, har Sepanova gjemt seg i USA etter hun la frem bevis som avslørte dopingen som hadde pågått i hjemlandet.

– Tryggest å flytte
Bare få dager før 800-meterfinalen i Rio hun selv var utestengt fra, snakket hun med journalister på en videokonferanse. Der fortalte hun at hun måtte flytte familien til et annet sted etter hackingen.

– Den eneste grunnen til at noen vil hacke en ADAMS-konto er for å finne ut din eksakte posisjon. Da bestemte vi at det var tryggest å flytte, sier Stepanova ifølge Reuters.

– Hvis noe skjer med oss, må dere vite at det ikke er noen ulykke.

Paret har flere ganger uttrykt bekymringer for egen sikkerhet etter dopingavsløringene, og har kritisert IOC for å ikke støtte varslerne mer.

Vitaly sa at han ikke visste om hackingen, men var klar over et paret ble overvåket av russiske myndigheter.

Stepanova flyktet opprinnelig fra Russland til Tyskland, men russiske sportsmyndigheter skal ha uttalt at de ikke kjente til noen trusler som gjorde at familien hadde trengt å flytte utenlands.

– Veldig lett å skade oss
Selv om Stepanova til slutt ikke fikk delta i lekene, ble hun og mannen invitert av OL-ledelsen til å se friidretten fra tribunene. Dette tror Stepanova ville gjort henne ekstra utsatt.

– Nå som jeg har sett på lekene og lest om hva som skjer der, er deler av meg glad jeg ikke dro. Hvis noen ville gjort noe for å skade oss, ville det vært veldig lett å gjøre der.

En annen utøver som fikk oppleve kriminaliteten i Rio, er svømmer Ryan Lochte, som ble truet med pistol og ranet av menn utkledd som politibetjenter for noen dager siden.