Dette skjedde i OL mens du sov

Gjenopplev nattens OL-gullmedaljer og herlige dramatikk her.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mens du har lagt i dyp søvn med hodet godt plantet på puten har det vært mye aktiv idrett i OL i natt.

Det ble ingen verdensrekorder i løpet av natten, men det ble likevel delt ut en rekke gullmedaljer og servert flere solide doser med dramatikk.

Se sammendraget fra natten øverst i saken!

SPOILER-ALERT: Under her kan du lese om nattens resultater!

Friidrett: Suverene Rudisha og Iuel-exit

David Rudisha fra Kenya løp inn til et suverent OL-gull på mennenes 800 meter.

Rudisha forsvarte gullet fra London-OL for fire år siden med tiden 1.42,15, som er hans beste tid i år. Det ga ham nesten et halvt sekunds margin til Taoufik Makhloufi fra Algerie, som tok sølvet. Bronsen gikk til Clayton Murphy fra USA. Murphys 1.42,93 var ny personlig rekord.

Det var riktignok en annen kenyaner, Alfred Kipketer, som satte et svært høyt tempo fra start, men 19-åringen klarte ikke å holde konkurrentene unna hele veien, og var til slutt nummer sju i mål.

Det ble en langt mer dramatisk avslutning på kvinnenes 400-meterfinale, da Shaunae Miller fra Bahamas falt over målstreken til olympisk gull.

Selv i sakte film er det ikke mulig å si sikkert om Miller faller eller om hun kaster seg mot målstreken i et siste desperat – og vellykket – forsøk på å komme inn foran USAs Allyson Felix. Bare sju hundredeler skilte de to løperne i mål. Millers 49,44 var ny personlig rekord, mens Felix løp inn til ny sesongbeste med sin tid.

Miller ledet klart da feltet kom inn på oppløpssiden, men Felix halte innpå hele veien fram mot målstreken. Men til slutt gikk gullet altså til Bahamas med svært knapp margin og en avslutning som trolig vil bli diskutert lenge.

Shericka Jackson fra Jamaica sikret bronsemedaljen noen meter bak tetduoen.

Dramatisk ble det også i herrenes stavsprang-konkurranse, der Thiago Braz da Silva serverte hjemmepublikum ny olympisk rekord og gull. Han var den eneste som gikk over seks meter i finalen.

Den nye olympiske rekorden lyder på 6,03. Det er også ny personlig rekord for da Silva, som hoppet 5,93 innendørs i Berlin i februar.

Finalen ble imidlertid svertet av ufin oppførsel fra det brasilianske publikummet, som buet og pep mot sølvvinner Renaud Lavillenies på hans siste forsøk.

Det norske håpet Amalie Iuel fikk dessverre ikke fullklaff i kvalifiseringen på 400 meter hekk og røk ut av OL.

22-åringen løp inn til 5. plass i sitt heat med tiden 56,75, og klarte dermed ikke å ta seg direkte til semifinalen.

Bedre gikk det med Karsten Warholm, som satte ny personlig rekord og tok seg til semifinale på 400 meter hekk.

Den regjerende norgesmesteren fra Ulsteinvik klokket inn på tiden 48.49 sekunder i det tredje kvalifiseringsheatet.

Boksing: Kontroversiell dommeravgjørelse

Jevgenij Tisjtsjenko fra Russland tok OL-gull i tungvektsboksing for menn etter å ha slått kasakhstanske Vasilij Levit på poeng i finalen.

Dommernes avgjørelse var kontroversiell, og det oppsto høylytt buing i salen, da dommerne enstemmig ga seieren til Tisjtsjenko. De fleste oppfattet at det var Levit som hadde vunnet matchen.

Når en spørsmålsstiller antyder at han burde vunnet, sier Levit:

– Det er hyggelig at du mener det. Dommerne hadde en annen oppfatning – jeg skulle ønske du satt på deres plass.

TV 2s kommentatorer kalte avgjørelsen «en skandale» og mente dommerne «burde skamme seg».

Banesykling: Cavendish-medalje og veltedramatikk

Elia Viviani fra Italia veltet i finalen, men holdt unna for Mark Cavendish og tråkket inn til OL-gull i omnium.

I det som er banesyklingens mangekamp var Viviani sterkest over to dager. Selv om italieneren kolliderte med Cavendish og veltet drøyt en tredel ut i det avsluttende poengrittet på 40 kilometer, kunne ingen stoppe ham fra å bli olympisk mester.

Viviani slo Cavendish totalt med 13 poeng etter seks øvelser.

Cavendish måtte tåle kritiske spørsmål etter velten, ettersom han sendte sørkoreanske Sanghoon Park i parketten og ut av velodromen på båre.

Vektløfting: Usbekisk gull

Ruslan Nurudinov fra Usbekistan sikret seg OL-gull i den nest yngste klassen i vektløfting mandag kveld. En samlet vekt på 431 kilo er også ny olympisk rekord.

Gullet er 24-åringens første i olympisk sammenheng og Usbekistans andre i Rio-lekene. Landet har også et gull i boksing.

Mannen som er kjent som «Usbekistans stolthet» løftet 194 kilo i rykk og 237 kilo i støt. Det ga ham til sammen 14 kilo mer på vektstangen enn sølvvinner Simon Martirosyan fra Armenia, og ga dermed usbekeren en overbevisende seier.

Fra Martirosyans 417 kilo var det bare én kilo ned til Alexandr Zaitsjikov fra Kasakhstan, som tok bronse.

Bryting: Cubansk gull

Mijain Lopez fra Cuba ble olympisk mester for tredje gang på rad da han vant brytefinalen i 130-kilosklassen.

Gullet var i boks med 3-0-seier over tyrkiske Riza Kayaalp, og Lopez feiret det hele med en herlig dans.

Lopez befestet dermed sin dominerende posisjon i vektklassen. 33-åringen vant også OL-gull i Beijing i 2008 og i London fire år senere.

Cubaneren er også blitt kronet til verdensmester fem ganger.

Bronsemedaljene gikk til Sabah Shariati fra Aserbajdsjan og russiske Sergej Semenov.

I 85-kilosklassen var det russeren Davit Tsjakvetadze som stakk av med gullet. Han slo ukrainske Zjan Belenjuk i finalen. Javid Hamzatov (Hviterussland) og Denis Maksymilian Kudla (Tyskland) tok hver sin bronse.

(©TV 2/NTB)