TALTE TIL FOLKET: Donald Trump la frem sin plan for hvordan han vil kjempe mot terror. REUTERS/Eric Thayer
TALTE TIL FOLKET: Donald Trump la frem sin plan for hvordan han vil kjempe mot terror. REUTERS/Eric Thayer Foto: Eric Thayer

Trump: – Det er bare jeg som kan bekjempe terror

Presidentkandidat Donald Trump mener Hillary Clinton aldri vil kunne nedkjempe IS.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På talerstolen mandag snakket presidentkandidat Donald Trump om krigen mot terror, om innvandringspolitikk og hvilken utenrikspolitikk han vil føre, dersom han blir USAs nye president.

Ut mot Obama og Clinton

I forkant av talen, som blir holdt i Youngstown, Ohio, var det knyttet spenning til hvilke løsninger Trump ville komme med.

Men Trump valgte heller å se bakover og legge skylden for terrorangrepene som har skjedd på amerikansk jord på nåværende president Barack Obama og motkandidat Hillary Clinton.

Han nevnte blant annet terrorangrepet på nattklubben i Orlando - den verste masseskytingen i USAs historie, og understreket at det skjedde på Obamas vakt.

– Jeg sier dere dette. Vi kan ikke tillate at det skjer igjen, sa Trump fra scenen.

Republikanernes presidentkandidat mener også terrorgruppen IS har vokst frem som en direkte konsekvens av Obama og Clintons politiske avgjørelser de siste årene, skriver CNN. Tidligere denne uken hevdet Trump at Obama var grunnleggeren av terrorgruppa.

Trump fortsatte å sverte Clinton, som han mener mangler både fysisk og mental utholdenhet til å kjempe mot IS i årene fremover.

– Hillary Clinton mangler vurderingsevne, stabilitet og moralsk karakter for å kunne lede landet vårt, sa Trump.

Trump mener han er den eneste i Det hvite hus som kan stå i kampen mot IS og bekjempe terror, og sammenlignet situasjonen med den kalde krigen.

Trump mener også at Obama har feilet i Irak-krigen, og at han burde fremforhandlet en avtale om å la amerikanske styrker bli igjen i landet.

Det mener Trump ville ha forhindret at IS er der de er i dag, og stoppet dem fra å tjene gode penger på landets oljeressurser.

Ekstrem utsiling

For å sikre seg mot terrorangrep på amerikansk jord vil Trump ha ekstrem bakgrunnssjekk på de som kommer til USA.

Med den kalde krigens screening-mekanismer som modell, sier Trump det kan bli aktuelt å sette en fullstendig stopper for innvandring fra enkelte land der tilstrekkelig sjekking ikke lar seg gjennomføre.

– Jeg kaller det ekstrem utsiling, sier Trump.

– Nøkkelen i den nye utenrikspolitikken vil være å sette en stopper for radikal islamsk terrorisme, sier Trump, og legger til at alle land som deler det synet, vil være en alliert av USA.

For Trump vil dette være hovedmålet fremover.

– Vi kan ikke alltid velge våre venner, men vi må aldri feile i å gjenkjenne våre fiender, sa Trump.

Donald Trump har tidligere hatt svært kontroversielle uttalelser om innvandring til USA, blant annet at han vil nekte alle muslimer innreise til landet.