PÅKJENNING: Celeste Nurse er den biologiske moren til Zephany (19), som ble kidnappet på sykehuset - tre dager etter at hun ble født. Den omfattende rettssaken og domsavsigelsen har vært en enorm påkjenning for foreldrene. REUTERS/Sumaya Hisham 
PÅKJENNING: Celeste Nurse er den biologiske moren til Zephany (19), som ble kidnappet på sykehuset - tre dager etter at hun ble født. Den omfattende rettssaken og domsavsigelsen har vært en enorm påkjenning for foreldrene. REUTERS/Sumaya Hisham  Foto: Stringer

Kvinne kidnappet nyfødte Zephany og oppdro henne som sitt eget barn i 18 år  – nå er hun dømt til ti års fengsel

Zephany Nurse (19) vokste opp med en helt vanlig mor og far. Men så fikk hun vite at «moren» hadde kidnappet henne da hun var to dager gammel.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

27. april 1997 kom vesle Zephany Nurse til verden på Cape Town's Groote Schuur sykehus i Sør-Afrika.

De nybakte foreldrene, Celeste og Morne Nurse gledet seg til et helt liv med sin nyfødte datter, men kun tre dager senere endret alt seg.

Vil bo med kidnapperen

En kvinne, som i dag er 52 år, gikk inn på sykehuset og kidnappet nyfødte Zephany. Vitner skal ha sett en ukjent kvinne i sykepleieruniform på tidspunktet jenta ble borte.

Og derfor har Zephany i 18 år levd med det hun trodde var sine biologiske foreldre. Men de har aldri vært hennes biologiske foreldre.

Mannen hun har kalt sin far har heller ikke vist sannheten om «datteren», før historien ble kjent i februar i år.

Navnet Zephany var det navnet hun fikk av sine biologiske foreldre, men ikke det navnet hun har vokst opp med. Det har blitt holdt hemmelig for offentligheten for å beskytte henne.

Mandag ble kvinnen (52) som kidnappet henne dømt til ti års fengsel, skriver BBC.

– Du ha vært personen som tok dette barnet fra sykehuset. Historien din er en fantasi og retten nekter å forholde seg til den, sa dommer John Hlophe, skriver Sky News.

Men den 19 år gamle jenta er klar på at hun forsatt ønsker å bo sammen med kvinnen som kidnappet henne – og ikke sine biologiske foreldre.

På samme skole

Den vanvittige historien har fått stor oppmerksomhet i Sør-Afrika.

Det var nemlig en ren tilfeldighet at kvinnens store hemmelighet ble oppdaget.

For av alle ting begynte Zephany på samme high school som sin biologiske lillesøster. Likheten mellom de to var slående, og Nurse-familien fattet mistanke, skriver AP. Da de to jentene spiste sammen, ble det sikret DNA.

Kort tid senere viste resultatet at det var datteren til Celeste og Morne.

– Fikk henne

Kvinnen som kidnappet Zephany ble kort tid senere, 25. februar 2016, arrestert. Siden har 19-åringen blitt nektet kontakt med det hun i alle år har trodd er hennes mor.

Under rettssaken i mars i år benektet 52-åringen å ha kidnappet Zephany. Hun fortalte at hun ble gitt en nyfødt baby på togstasjonen av en kvinne som het Sylvia.

– Det er ingen som tror meg. Jeg er selv blitt et offer. Jeg ble lurt til å gjøre noe jeg ikke visste noe om, har kvinnen fortalt i et intervju med BBC.

Kvinnen hun mener overrakte henne barnet har aldri blitt funnet. Eller ei adopsjonspapirer kvinnen hevder å ha fått.

Selv om rettssaken ble gjennomført i mars, er det først nå 51-åringen har fått dommen.

Lite kontakt

Den 19 år gamle kvinnen har ikke snakket med media, men uttalte seg i en pressemelding i mars.

Via sin advokat ba hun media om respekt, etter å ha følt seg behandlet svært dårlig.

– Eier dere ingen skam? Forstår dere ikke hva det er jeg faktisk gjennomgår? Dere aner ikke hvordan det er for meg å få privatlivet mitt invadert, og ikke halvparten av det dere skriver er sant, uttalte Zephany.

Kort tid etter at kvinnen (52) ble arrestert, ble Zephany flyttet til sin biologiske familie. Men det har vært vanskelig å danne et forhold, og 19-åringen skal nå bo hos mannen som har oppdratt henne.