– Jeg er ikke her for å løpe sakte

Karsten Warholm klar for semifinale i 400 meter hekk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kasten Warholm (20) tok seg på imponerende vis til semifinale i 400 meter hekk i OL mandag.

– Se på tiden!, utbrøt TV 2s kommentator Jørn Sundby da nordmannen fosset over målstreken.

Den regjerende norgesmesteren fra Ulsteinvik klokket inn på tiden 48.49 sekunder i det tredje kvalifiseringsheatet, noe som ga nordmannen en førsteplass i heatet og samtidig norsk rekord.

– Jeg vet ikke hvor det kom fra. Men når du sitter alene i en campus i en uke og forbereder deg og først kommer ut her, så er det nydelig å kunne gjøre dette, fortsetter han.

Warholms norske rekord en forbedring av hans egen, som han satte under friidretts-EM i Amsterdam tidligere i år da han løp inn på 48,84.

– Det er ikke min feil at listen er satt der den er, men når du er i så god form som meg om dagen, så er det alltid en motivasjon å slå rekorder, sier han.

Warholm innrømmer imidlertid at han var spent på hvor han lå an i forhold til konkurrentene før løpet.

– Det er for dumt å si noe annet enn at det var slik jeg hadde håpet det skulle gå. Men jeg var selvfølgelig veldig spent. Det er en spesiell anledning, så det er ufattelig kult når jeg får det til, sier Warholm.

OL-debutanten startet i bane to, noe som gav ham muligheten til å ha bedre kontroll på konkurrentene i feltet.

– Det er kult å være i bane to. Mange ville nok sagt at det er noe drit, men jeg tenker at det er helt nydelig. Den beste motivasjonen er å se ryggen på så gode løpere, og når du passerer dem så nyter man bare øyeblikket. Det var fantastisk gøy, sier Warholm.

Warholm håper at den gode starten nå åpner for flere gode prestasjoner i hans første OL.

– Vi så i Amsterdam at mangel på erfaring kan slå ut begge veier. Jeg har fått en ufattelig god start, så ut fra det er det bare til å gjøre det beste ut av det. Men jeg skal selvfølgelig gi alt for å fikse det i semifinalen også, sier han.

De tre beste fra hvert heat går videre til semifinale. Med den sjette beste tiden i verden i år, åpner det for å håpe at enda større ting er i vente fra nordmannen.

– I utgangspunktet er det bare snakk om prestasjon. Jeg må nok løfte nivået litt om jeg skal ta meg videre fra en semifinale. Det er klart jeg får en god tid her nå, men jeg må nesten være stabil på dette nivået om jeg skal komme til en finale. Men det er jo klart at når jeg først er her, så har jeg ikke tenkt å løpe sakte i hvert fall, sier Warholm.

TV 2s friidrettsekspert Andreas Thorkildsen sier han måtte bruke litt tid på å samle seg etter det imponerende løpet.

– Dette her var gøy! Å sette norsk rekord i i forsøksheatet og i tillegg ha kontroll hele veien. Nå står jeg nesten bare å skjelver, for det her var så gøy. Han løpet et fantastisk løp, så dette blir gøy i fortsettelsen, sier Thorkildsen.

Thorkildsen er full av lovord om den 20 år gamle debutanten.

– Fy søren for et løp. Nå må jeg liksom dempe ordbruken, men det her var gøy. Det er første gang med 13 steg mellom hver hekk og helt i mål. Jeg ble overrasket da jeg så det. Og du holdt flyten helt inn, det var ekstremt gøy, sier Thorkildsen.

Hovedpersonen selv er nesten like fornøyd med å målbinde TV 2s ekspert, som han er med selve løpet.

– Det er nesten en større prestasjon å ta ordene ut av munnen på ham, hvis du skjønner. Så jeg takker og bukker, smiler Warholm før han fortjent mottar en «high five» fra den doble OL-vinneren.

Før han forlater TV 2, passer Warholm på å få sendt en liten hilsen hjem til Ulsteinvik.

For der sitter 20-åringens mor Kristine Haddal (42) sammen med rundt 100 entusiastiske supportere og er naturligvis svært stolt over sønnen.

– Det var et fantastisk bra løp! Han holder hele runden. Det er bare helt utrolig det han klarer å prestere her. Han har trent veldig bra og også hvilt veldig godt. Karsten har vært der en uke og akklimatisert seg og det har nok gjort susen. Bare det at han har nådd semifinalen er fantastisk, sier mamma Haddal.