DØMT: Tre unge menn ble først frifunnet for voldtekt i tingretten, for så å bli dømt i lagmannsretten. Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / NTB scanpix
DØMT: Tre unge menn ble først frifunnet for voldtekt i tingretten, for så å bli dømt i lagmannsretten. Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / NTB scanpix Foto: Johannessen, Sara

Omstridt gruppevoldtektssak i Danmark:

Tre tenåringsgutter frifunnet for voldtekt i tingretten – dømt til fengsel av lagmannsretten

Jenta har vært slått ut, og retten har lagt til grunn at guttene har utnyttet det. Slik sett har saken likhetstrekk med Hemsedal-saken, mener norsk jusprofessor.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Visste de tre 17 år gamle guttene at den jevnaldrende jenta – ifølge hennes egen forklaring – ikke var interessert i å ha sex med dem?

Nei, mente den danske tingretten, som frifant guttene.

Ja, mener lagmannsretten, som mandag dømte to av tenåringsguttene til åtte måneders fengsel for voldtekt og den tredje til seks måneders fengsel for voldtektsforsøk.

Saken har fått stor oppmerksomhet i Danmark og ført til en rekke demonstrasjoner og en offentlig debatt om hvorvidt et «nei» skal være nødvendig i en voldtektssituasjon.

– Var «i en boble»

Det var under en fest 19. september 2014 i den danske byen Herfølge at de tre dømte møtte på jenta. Alle fire var på det tidspunktet 17 år gamle.

De tre guttene kjente hverandre fra før, mens jenta kun kjente én av dem. Jenta var sterkt beruset, hadde diabetes og skal ha lidd av insulinmangel, da hun endte opp mot et tre med den ene gutten og deretter bak noen busker med de to andre.

I retten forklarte jenta at det var som hun var «i en boble» hvor hun kun klarte å registrere det som skjedde, men at hun ikke kunne si i fra at hun ikke ville.

Aktor i saken, Karen Vistisen, sa i lagmannsretten at jenta var så påvirket av alkohol og mangel på insulin at hun ikke maktet å si i fra.

– Det var hennes seksuelle debut. Man skal aldri si aldri, men det er usannsynlig at (jentas navn) skulle velge å ha sin seksuelle debut på denne måten, sa hun ifølge Ekstra Bladet.

Guttene, som nektet straffskyld, og deres forsvarere har lagt vekt på at guttene ikke kunne vite at jenta ikke ville være med på det, ettersom hun ikke sa i fra.

Hemsedal-saken

Saken fremstår som en typisk «bevisstløshetsvoldtekt», sier jusprofessor Hans Fredrik Marthinussen ved Universitetet i Bergen.

– Jenta har vært slått ut, og retten har lagt til grunn at guttene har utnyttet det. Slik sett er den lik Hemsedal-saken, sier han til TV 2.

Men voldtektssaken i Hemsedal, hvor tre menn ble dømt for voldtekt av Andrea Voll Voldum (21) og deretter frifunnet i lagmannsretten, er mer komplisert, mener Marthinussen.

– Hemsedal-saken skiller seg fra den danske ved at jenta ikke var slått ut i samme forstand, det fantes blant annet et bilde av henne i seksuell aktivitet der hun fremsto som våken. Men det kan altså skyldes at hun var gitt store mengder sentralstimulerende midler, mye MDMA pluss kokain.

– På det punktet er Hemsedal-saken mer komplisert. I den danske saken vil det vanskelige bevistemaet ha vært å godtgjøre utover rimelig tvil at jenta faktisk var i en bevisstløs tilstand, sier jusprofessoren.

Diabetes

De tre guttene i Danmark ble altså først frifunnet av tingretten i Roskilde.

Rettsmedisinere i saken konkluderte med at endringen i blodsukkernivået som skjedde i jentas kropp, ikke var på det nivået som normalt har noen betydning for hvorvidt man oppfatter det som skjer rundt seg.

Ifølge søsterens forklaring hadde jenta drukket en rekke shots med alkohol den kvelden, mens en blodprøve som ble tatt dagen etter viste at jenta hadde en promille på 0,00. Tingretten konkluderte dermed at jenta var påvirket på tidspunktet for hendelsene, men ikke i hvilken grad.

På bakgrunn av vitneforklaringer og tekniske bevis i saken, mente retten derfor at den diabetes-syke jenta hadde deltatt frivillig.

– Jenta ga dem lapdance

Tingrettens dom ble anket til lagmannsretten, som fastslår: Jenta var ikke i stand til å motsette seg handlingene, og dette burde guttene ha forstått.

Da jenta ble funnet på plenen utenfor forsamlingshuset i Herfølge, var hun ikke å få kontakt med. Kjolen hennes var trukket opp, trusene hennes lå et stykke unna, og hun hadde en rekke skubbsår på kroppen, ifølge dommen.

Guttene og flere vitner har blant annet forklart at jenta i forkant hadde gitt dem en såkalt lapdance, melder Politiken. Det har ingen betydning, fastslår lagmannsretten.

Østre Landsret, lagmannsretten, har i straffeutmålingen lagt vekt på at de tiltalte ikke hadde fylt 18 år på gjerningstidspunktet – og at det for den ene av dem var snakk om forsøk på voldtekt.

Men det er en skjerpende omstendighet at de to siste sammen voldtok jenta, mener retten. Les dommen fra Østre Landsret her.

Tall fra det danske Rigspolitiet viser at det i 2014 ble anmeldt 467 voldtekter og voldtektsforsøk i Danmark, melder TV2.dk. I 411 av sakene ble en person siktet. Rundt hver femte sak endte med domfellelse.