Bolt: – det var sjokkerende

Gatlin buet på før OL-finalen: – Det er det beste signalet til utøvere som tenker på å jukse

Justin Gatlin ble møtt med buing før 100-meterfinalen. Bislett Games-general Steinar Hoen håper unge utøvere over hele verden fikk med seg markeringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Der Usain Bolt ble møtt med øredøvende og ekstatisk jubel på Olympiastadionet i Rio før 100-meterfinalen, ble Justin Gatlin (34) ønsket «velkommen» med buing fra tribunene.

– Det var sjokkerende
I en tid der friidretten er i ferd med å ta et oppgjør med en årrekke med doping og juks blir det dårlig mottatt at den amerikanske sprinteren, med to dopingutestengelser på samvittigheten, får lov til å delta på den olympiske arenaen.

Gatlin har sonet sine dommer, men de skitne flekkene på CV-en vil aldri bli vasket bort.

– Det er første gang jeg har kommet inn på en stadion og de har buet på noen. Det var sjokkerende, men jeg bryr meg ikke om det. Jeg er her for å konkurrere og gjøre det jeg må gjøre, sier Bolt ifølge Mirror.

Selv innrømmer Gatlin at det var tøft å høre publikums reaksjon.

– Du hører alt, men må bare stenge det ute, sier Gatlin ifølge BBC.

– Det er mange Usain Bolt-fanst, mange jamaicanske fans, men de kjenner ikke meg. De kjenner ikke Justin. Jeg har jobbet hardt og har mine konkurrenters respekt.

 Se Usain Bolts gull-løp

Blir aldri invitert til Bislett Games
Bislett Games-general Steinar Hoen synes publikums markering før 100-meterfinalen var interessant. Han tolker det som et tydelig signal på at folk har fått nok av juks og fanteri i toppidretten.

– Jeg tror det er det beste signalet til utøvere som tenker på å jukse. Det er å komme inn på OL-stadionet når 80 000 piper på deg. Da tror jeg ikke du tar den sjansen dersom du er en ung gutt et eller annet sted i verden, for da ser du konsekvensene, sier Hoen i TV 2s OL-studio.

Den grumsete fortiden er også grunnen til at Gatlin aldri blir å se på Bislett Games. Hoen er klar på at jukserne ikke er velkommen på Diamond League-stevnet i Oslo.

– Det er to grunner. Den ene er at vi ønsker ikke at de skal få en ny sjanse når de har jukset. Samtidig er det mange yngre på Bislett som jeg ikke ønsker skal stå og se på, få autografen deres og ha bilde av dem på veggen. Så vi unngår å invitere dem. Gatlin har aldri vært på Bislett og kommer aldri til å komme på Bislett. Det gjør heller ingen andre som har jukset. Men Usain Bolt har vært der mange ganger, og vi håper å få han tilbake neste år, sier Hoen.

Dopingdommer til tross, man kan likevel ikke ta fra Gatlin det faktum at han i en alder av 34 år og med mengder negativitet knyttet til eget navn de siste årene fremdeles markerer seg som en av verdens ypperste fartsfantomer. Han fôr ut av startblokkene i søndagens OL-finale, men ble som ventet distansert av Bolt på de siste 70 meterne. Det endte med sølvmedalje foran stortalentet Andre De Grasse.

– Dette føles bra. Jeg kjempet hardt og jeg er glad for å komme opp på podiet igjen for landet mitt, sier Gatlin til TV 2.

 Her får Bolt se gulløpet for første gang: – Det var en dårlig start. Herregud!

For lite tid mellom finalene
Tidene i finalen var ikke helt som man kunne vente. Bolt nærmest jogget inn til 9.86 i semifinalen, men klarte ikke å løpe tiden lenger ned enn 9.81 i finalen. Den jamaicanske superstjernen klaget i etterkant på at tiden mellom semifinalen og finalen var for kort, slik at de nødvendige forberedelsene ikke kunne bli gjort som ønsket.

– Vi kunne nesten se i semifinalen. Jeg tenkte, han løper på 9.65 eller 9.70 (i finalen), det så utrolig enkelt ut. Men han fikk en litt dårlig start. Han stresset litt de første 30 meterne og hadde ikke det lette og fine steget som han hadde i semfinalen. Det er nok fordi det er tett mellom semifinalen og finalen, sier Hoen.

Tiden bekymrer nok ikke Bolt altfor mye. Med sitt tredje strake OL-gull på distansen ser 29-åringen allerede fremover. Han vil vinne både 200 meter og 4x100 meter og dermed vinne OL-trippelen for tredje gang.

– Jeg går for den tredje trippelen. Det er det ingen tvil om, sier Bolt.

Og legger til:

– Det var noen som sa at jeg kan bli udødelig. Hvis jeg tar to medaljer til, så kan jeg takke for meg. Udødelig.

 Se Usain Bolts reaksjon på NRK-reporterens rappe-stunt