Historiske Wayde van Niekerks hemmelige våpen

Mannen som smadret verdensrekorden på 400 meter trenes av en 74 år gammel oldemor.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Wayde van Niekerk (24) fra Sør-Afrika skapte historie foran Rio-publikumet søndag, for øvrig den første gangen noen har tatt OL-gull på 400 meter i bane 8.

Sørafrikaneren løp inn på tiden 43.03, og slettet Michael Johnsons 17 år gamle verdensrekord på 43.18.

– Jeg trodde jeg kunne ta verdensrekorden. Jeg har drømt om denne medaljen i evigheter. Jeg er velsignet, sa van Niekerk, som også er regjerende verdensmester, etter målgang.

– Jeg er bare glad ting gikk min vei. Jeg må takke Michael Johnson for så sette et så flott eksempel for oss. Jeg bare gjorde mitt beste.

Regjerende OL-mester Kirani James fra Grenada og amerikanske LaShawn Merritt måtte bare se sørafrikaneren, som faktisk løp de siste 200 meterne fortere enn de første, fly forbi på oppløpet.

– Jeg visste det kom til å gå fort, men jeg trodde ikke det kom til å gå 43.0-fort, sa Merritt.

It all starts with training and preparation. Hard work now creates #DefyningMemories down the line... 👊 @defysa

Et bilde publisert av Wayde van Niekerk (@waydedreamer)

Holdt på siden 60-tallet
r en trodde at den fantastiske historien om sørafrikanske Wayde van Niekerks (24) magiske 400-meterløp ikke kunne bli finere:

Han har nemlig en trener som er 50 år eldre enn ham selv.

Ans Botha (74) er en av dem som er ansvarlig for å ha fått Sør-Afrikas flaggbærer i verdenseliten. Den tidigere sprinter og lengdehopperen har vært friidrettstrener siden 60-tallet, og har jobbet med van Niekerk de siste tre årene.

Dette har altså ført til både VM- og OL-gull, og forbedring av personlig rekord med fire sekunder.

– Hun er en fantastisk kvinne, og hun har spilt en stor rolle i å få meg til der jeg er nå. Hun holder meg disiplinert og holder meg fokusert på målet og hvor jeg bør være, sier han ifølge The Guardian.

Van Niekerk er full i lovord om sin rutinerte trener.

ØYEBLIKKET: Wayde Van Niekerk kunne nesten ikke tro sine egne øyne da han så tiden, og gikk ned på kne og takket gud etter målgang. FOTO: AP Photo/Julio Cortez).
ØYEBLIKKET: Wayde Van Niekerk kunne nesten ikke tro sine egne øyne da han så tiden, og gikk ned på kne og takket gud etter målgang. FOTO: AP Photo/Julio Cortez). Foto: Julio Cortez

– Jeg er bare takknemlig for at jeg kan stole på arbeidet hennes, og det tror jeg snakker for seg selv. Jeg mener, det hun har fått til som trener, jeg er bare takknemlig for å få være en del av historien hun skaper.

– Idrettens nye stjerne
Og van Niekerk er virkelig noe for seg selv. Tidligere i år satte 24-åringen en historisk trippelrekord, da han løp 100 meter på 9.98.

Dermed ble han den første utøveren som har løpt både 100 meteren på under 10 sekunder, 200 meter på under 20 sekunder og 400 meter på under 44 sekunder.

Da van Niekerk tok VM-gull i Beijing i fjor, var det bare 0.3 bak Johnsons rekord fra Sevilla 1999.

– Jeg har aldri sett noe lignende de siste 200 meterne, sa Johnson selv som kommenterte søndagens gulløp for BBC.

Han beskrev løpet som en massakre.

– Van Niekerk er så ung. Hva mer kan han gjøre? Kan han løpe under 43 sekunder? Det er noe jeg trodde jeg kunne klare, men aldri fikk til. Usain Bolt legger opp snart. Dette kan bli idrettens nye stjerne, sa samme mann.

Og nettopp Bolt skal ha kommet til OL-mesteren med en inspirerende påstand under en treningsleir, ifølge BBC.

– Usain har vært en bauta, som har inspirert meg som utøver. Han sa til meg i Jamarica at jeg kom til å slå verdensrekorden.

Sørafrikaneren var en av de første Bolt snakket med etter sitt eget løp, som faktisk avbrøt TV-intervjuer for å løpe bort til van Niekerk.

– Han kom til meg og sa "jeg sa du ville klare det".

PS! Wayde van Niekerks fetter Cheslin Kolbe, tok OL-bronse for Sør-Afrika i rugbyturneringen.