Syv menn fra samme gate reiste til Syria for å slutte seg til IS:

Slik skal kommunen hindre at flere reiser fra «terrorgata»

FREDRIKSTAD (TV 2): – Vi må jobbe mot at det etableres nye ekstreme miljøer. Enten det er høyreekstreme eller voldelige islamistiske miljøer i fremtiden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lisleby er et stille og rolig sted i Fredrikstad. Men for halvannet år siden fikk det tilnavnet terrorgata, etter at 7 menn fra Lislebyeien reiste til Syria som fremmedkrigere.

Det var noe alle snakket om.

– Ja, folk kommer gjerne og prater og spør. I ettertid har jeg hørt at noen jeg har klipt har reist dit. Men jeg vet ikke hvem, sier frisør Jack H. Batta til TV 2.

– Folk spør meg om jeg kjente dem. Men nei, jeg merket ingenting.

– Finnes ingen «quick fix»

Og det var nettopp det. Ingen hadde merket hva som foregikk.

Siden den gang har kommunen tatt grep, ansatt noen på heltid for å bekjempe radikalisering - óg fått igang en kommunal dugnad.

– Det er nødvendig å jobbe langsiktig, vi tenker ikke at det finnes noen «quick fix» når det gjelder dette. Vi må jobbe med å bygge opp gode kommunale systemer, vi må samarbeide godt med politiet og sivilsamfunnet, og nettopp bygge på den gode dugnadsstemningen som jeg tenker at vi har i byen, sier Erik Lindbæk Kruse.

Han er prosjektleder for radikalisering og voldelig ekstremisme i Fredrikstad kommune.

– Vi må hindre at vi får nye eksempler på at vi får ungdommer som velger den veien. Og vi må jobbe mot at det etableres nye ekstreme miljøer. Enten det er høyreekstreme eller voldelige islamistiske miljøer i fremtiden.

– Klarer dere det?

– Vi tenker at vi skal klare det.

Moskeen reagerte sinne og redsel

Et steinkast unna Lislebyveien ligger Al-Huda moskeen. De kjente ikke til fremmedkrigerne i nabolaget før PST ringte.

– Det var både redsel og sinne da medlemmene fikk høre det. Det som skjedde var at PST kontaktet oss og hadde et møte med oss. De fortalte at de var bekymret for ungdommene våre, sier Mohammed Warsame, nestleder Al-Huda islamsk senter.

Moskeen har nå et tett samarbeid med kommunen.

– Jeg er fortsatt bekymret, men vi skal gjøre det vi kan for å overbevise om at dette ikke er den riktige formen for islam.

Kommunens prosjektleder mener moskeene er en av de viktigste førstelinjene som må være bevisste på problemstillingen.

– De må vite hva de skal gjøre hvis de blir bekymret for enkeltpersoner. Moskeene har en teologisk kompetanse som kommunen ikke har. Og det å få hjelp av imamer og moskeer, som kan si noe med et teologisk grunnlag og kanskje nå miljøer som vi som kommune har vanskeligere for å nå, det er viktig.

Totalt 90 har reist fra Norge for å bli fremmedkrigere, men i år har ingen reist fra Fredrikstad.

– Må inkluderes i lokalsamfunnet

Utfordringen nå blir å integrere de som kommer hjem. For av de totalt 30 hjemvendte har noen kommet til Østfold-byen. Også de to som nylig ble dømt for terror-tilknytning skal integreres etter soning.

– Hovedperspektivet vårt er at de skal få tilgang på kommunens tjenester, som alle andre. Og at vi også må ha et perspektiv på at de må inkluderes i Fredrikstad som by og i lokalsamfunnet sitt, og at det er en god medisin, sier Lindbæk Kruse.

– Og så er det en utfordring at en del av disse menneskene ønsker ikke kommunens bistand, og det må vi forholde oss til da. Så har vi heldigvis et tett samarbeid med politiet, og PST har også en rolle i dette når det gjelder å sikre oss som by.

– Urettferdig å kalle det «terrorgata»

Frisøren på hjørnet er opprinnelig fra Syria, det gjør ham litt ekstra irritert over at unge menn har reist fra hans nabolag for å bli fremmedkrigere.

– Jeg blir litt mer irritert på dem. For jeg vet at mennesker i Syria er fredelige.

Men noen terrorgate har Lislebyveien aldri vært, sier han:

–- Det er urettferdig å kalle det «terrorgata». Lislebyområdet er fint, det er veldig koselige folk her.