BEHANDLING: Amy må gjennom tøff behandling for kreften, men takket være Aarons oppdagelse har han trolig spart lillesøsteren for mye smerte. FOTO: KERRY DAVISON/GOFUNDME
BEHANDLING: Amy må gjennom tøff behandling for kreften, men takket være Aarons oppdagelse har han trolig spart lillesøsteren for mye smerte. FOTO: KERRY DAVISON/GOFUNDME

Aaron (11) lekte med lillesøster, da han plutselig oppdaget sjelden kreftsvulst

Midt under kilingen av lillesøster, stoppet den oppvakte 11-åringen opp.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For en måneds tid siden ble livet til familien East fra Essex i England, snudd fullstendig på hodet.

Søsknene Aaron (11) og Amy (7) lekte og kilte hverandre, da Aaron plutselig så en utvekst i lillesøsterens hals. I det søsteren kastet hodet bakover for å le, tittet han rett ned på klumpen i svelget hennes.

– Jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre først, men så forsto jeg at en voksen burde vite om det, så jeg løp til mamma, sier 11-åringen til Huffington Post.

Avgjørelsen ble livsviktig for den lille jenta. Klumpen i halsen skulle nemlig vise seg å være en alvorlig kreftsvulst.

Sjelden kreftsvulst

Moren Carly East (31) tok umiddelbart datteren med på sykehuset.

– Jeg følte at noe var galt med det samme. Jeg hadde en klump i magen da vi dro til sykehuset, men jeg måtte ta meg sammen og være sterk for barna, sier hun.

Etter flere tester fikk familien den tunge beskjeden: 7 år gamle Amy led av den sjeldne krefttypen Rhabdomyosarkom.

Ifølge Kreftforeningen oppstår kreften i kroppens muskelceller – ofte i blære, prostata eller hode- og halsområdet – og rammer kun cirka fem norske barn hvert år.

Samler inn penger for behandling

Syvåringen har nå gjennomgått en operasjon for å fjerne svulsten, og er i gang med den første av ni runder med cellegift. Gjennom en innsamlingsaksjon håper familien nå å tjene nok penger til å kunne gjennomføre en mer avansert behandling i USA, som kanskje kan fjerne kreften helt.

Behandlingen er såkalt protonterapi, som er en ny type stråling til bruk i kreftbehandling. Den tilbys enda ikke i Norge, men planleggingen av et slikt behandlingstilbud er i gang.

– Han har reddet livet til søsteren

Gjennom familiens Facebook-side opplyser de at lille Amy er ved godt mot, til tross for den tøffe behandlingen hun er i gang med. Moren er svært takknemlig for at eldstesønnen var så snartenkt under leken med søsteren.

– Jeg er så stolt av Aaron. Fordi han oppdaget svulsten, har han følelsen av å ha gjort noe galt. Men i virkeligheten har han reddet livet til sin lillesøster, sier hun til The Mirror.