Dette skjedde i OL mens du sov

Sensasjonelt tennisgull, Farah forsvarte tittelen, Schippers skuffet, Christiansen-sprekk, dansk svømmejubel, Phelps' nummer 23 og Brasil-avansement!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En svært innholdsrik OL-natt er over. Friidretten startet for fullt, samtidig som de fire siste svømmefinalene ble avholdt. I tillegg fikk vi en puertoricansk tennisoverraskelse, en høydramatisk Brasil-kamp og mye, mye mer!

Her følger en kjapp oppsummering fra nattens viktigste hendelser.

Tennis: Sensasjonelt gull til Mónica Puig!
Den puertoricanske 22-åringen sto ovenfor en enorm oppgave i singlefinalen mot tyske Angelique Kerber. Tyskeren er ranket som nummer to i verden, mens Puig er helt nede på en 34. plass. Men slik så det ikke ut i det første settet. Puig åpnet strålende, og tok ledelsen 6-4.

I det andre settet kjempet Kerber seg tilbake og vant med samme sifre. Men i det tredje settet løftet Puig spillet sitt til et nytt nivå! 22-åringen ledet hele 5-0, før Kerber reduserte til 1-5. Flere game vant ikke tyskeren, og Puig vant til slutt tredjesettet 6-1! Dermed sikret hun Puerto Ricos første OL-gull gjennom tidene.

Friidrett: Farah med nytt gull!
Mo Farah var den store forhåndsfavoritten i nattens 10.000 meter. Briten startet løpet rolig, og gikk til og med over ende tidlig i løpet, men han hadde en skikkelig sluttspurt på lur. På de siste hundre meterne klinket han til og tok gullet foran Paul Tanui (Kenya) og Tamirat Tola (Etiopia). 33-åringen vant med det øvelsen i andre OL på rad.

I lengdefinalen fikk vi en centimeterduell av de sjeldne! Helt fra første hopp ble det utkjempet en ekstremt jevn konkurranse, og til slutt var det kun én centimeter som skilte gullplassen fra sølv. Amerikanske Jeff Henderson hadde marginene på sin side og vant med sitt hopp på 8.38 meter, foran sørafrikanske Luvo Manyonga. Bronsen gikk til Greg Rutherford fra Storbritannia.

I kvinnenes 100 meter var det knyttet store forventninger til nederlandske Dafne Schippers, men det var jamaicanske Elaine Thompson som stakk av med gullet på tiden 10.71. Schippers havnet på en noe skuffende femteplass. Tori Bowie (USA) tok sølv, mens Shelly-Ann Fraser-Pryce (Jamaica) tok bronsen.

Kvinnenes sjukamp ble også avgjort i natt. Belgiske Nafissatou Thiam imponerte alle og tok gullet med 35 poengs margin på Jessica Ennis-Hill.

Svømming: Christiansen-sprekk, dansk jubel og Phelps-gull nummer 23!
Henrik Christiansen klarte på imponerende vis å kvalifisere seg for finalen på 1500 meter fri. Der fikk han det som ventet tøft. Det norske svømmetalentet endte til slutt helt sist på 8. plass med tiden 15.02,66. Italienske Gregorio Paltrinieri tok gullet med tiden 14.34,57.

På 50 meter fri for kvinner fikk vi en dansk overraskelse. Pernille Blume svømte inn til gull, og sikret med det den første danske svømmegull siden 1948! Hun vant på tiden 24,07 - to hundredeler raskere enn amerikanske Simone Manuel.

Kort tid etter gulløpet var Blume igjen i aksjon - denne gang på 4X100 medley. Og det var mer dansk jubel i vente! USA tok en suveren seier, men danskene sikret seg bronsemedaljen, kun ett hundredel bak Australia som tok sølv.

På herrenes medley var det duket for det som trolig var Michael Phelps aller siste OL-øvelse. USA knuste konkurrentene og vant med 1.29 sekund ned til Storbritannia som tok sølv. Phelps fikk altså sitt OL-gull nummer 23! Australia tok bronsen.

Fotball: Brasil til semifinale etter skandalekamp
Brasils fotballherrer karret seg videre fra gruppespillet. I natt ventet Colombia i kvartfinalen. Neymar sto med null mål i turneringen før oppgjøret, men i første omgang fant han veien til nettmaskene med et flott frisparkmål.

Kampen var for øvrig preget av knallhardt spill, flust av sene taklinger, slåssing og mye tumulter! Utrolig nok endte det med "kun" syv gule kort og ingen røde. I det 40. minutt endte det hele med slåssing fra partene da Colombia ikke spilte ballen tilbake til Brasil.

Kort tid før slutt sikret Luan seieren, da han skrudde ballen pent i mål fra omtrent 20 meter. I semifinalen venter Honduras.

Basketball: Nordmann bak sensasjon
Norske Mathias Eckhoff var på benken da Nigeria sensasjonelt slo Kroatia 90-76.

Seieren betyr også at gruppe B lever før siste runde på mandag. Argentina og Litauen er allerede videre. Men Spania, Kroatia, Brasil og Nigeria kan komme opp i 2 seirer.