Tennissensasjonen vant Puerto Ricos første OL-gull noensinne

Monica Puig (22) sjokkerte også i finalen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Puertoricanske Monica Puig sto for en skikkelig tennissensasjon da hun tok seg til OL-finalen i Rio.

22-åringen er rangert som nummer 34 i verden, men har på veien til finalen blant annet slått ut favoritter som Roland Garros-vinner Garbiñe Muguruza.

Og i finalen mot verdenstoer Angelique Kerber (28) fortsatte Puig storspillet. Puertoricaneren vant det første 6-4, mens den tyske favoritten tok det andre med samme sifre. Vinneren måtte dermed kåres i et tredje og avgjørende sett.

Der viste Puig frem spill fra absolutt høyeste hylle og tok ledelsen hele 5-0. Publikum kunne knapt tro det de var vitne til. Og det så det ikke ut som Kerber kunne heller, for den normalt bedre tyskeren klarte ikke å gjøre noe med den puertoricanske sensasjonen.

Puig vant til slutt 6-4, 4-6, 6-1, og sørget med det for en kjempeskrell og Puerto Ricos første OL-gull noensinne - uansett idrettsgren.

– Dette er en av de råeste kvinnekampene jeg noen gang har sett, konkluderte TV 2s tennisekspert Jan Frode Andersen på luften.

Og Puig selv var naturlig nok overlykkelig over gullet.

– Jeg kan ikke tro det. Dette er til dem, sier hun ifølge NBC, med adresse hjem til Puerto Rico, der zika-viruset har skapt store overskrifter de siste dagene.

– Dette er helt klart for dem. De sliter med tøffe tider nå, og de trengte dette. Jeg trengte dette. Jeg tror jeg har samlet nasjonen, og jeg elsker hvor jeg kommer fra, sier Puig.

Fikk nasjonalsangen på mail
22-åringen fortalte at faren hadde sendt henne teksten til Puerto Ricos nasjonalsang før finalen.

– Pappa sendte meg en mail med hele teksten i dag morges. Jeg hadde ikke tid til å lære meg alt, men når jeg hørte folk synge visste jeg hvilke ord som kom. Jeg hadde tenkt å synge med, men klarte ikke å slutte og gråte, forteller hun videre.

Puig, som bare har vunnet en WTA-tittel i karrieren, har vært i en flytsone gjennom hele OL, og den så ut til å fortsatte i finalen.

For at det skiller hele 32 plasser mellom de to finalistene, var knapt synlig innledningsvis. I det første settet fulgte Puig og Kerber hverandre som skygger, helt til Puig til slutt sto imot tyskerens server og vant settet med sifrene 6-4.

Men Kerber slo tilbake. Verdenstoeren, som vant Australian Open tidligere i år, startet det andre settet strålende og vant to strake games. Men Puig nektet å gi seg og kjempet seg tilbake med godt backhandspill. Puertoricaneren brøt Kerbers serve to ganger og utliknet tyskerens ledelse i settet til 4-4.

Kerber var likevel best til slutt og vant det andre settet 6-4. Kampen måtte derfor avgjøres i et tredje sett.

Puig vant det tredje settet og sikret en historisk seier i finalen.