Se Phelps i aksjon på 4 x 100 meter medley-stafett for USA i natt på Sumo og TV 2 fra 03.00!

– Phelps er nærmest spesialdesignet for svømming.

Det sier TV 2s svømmeekspert Sander Smørdal.

Baltimore-mannen med flest medaljer i olympisk historie har rukket å bli 31 år, men kroppen bærer fortsatt på den samme ekstreme anatomien som da han slo igjennom.

Bilder fra Phelps' oppvarming til 200 meter medley går nå sin seiersgang på nettet.

Se bildene i bildekarussellen over!

Se Phelps vinne sitt 22. OL-gull på 200 meter medley i overlegen stil!

De viser hvor vanvittig fleksibel svømmestjernen er.

I motsetning til det normale mennesket, der forholdet mellom kroppshøyden og «vingespennet» er relativt likt, har Phelps utrolige 203 centimeter mellom fingertuppene – selv om han «kun» er 193 cm høy.

– De lange armene gjør at han kan bevege seg lengre på hvert eneste armtak og dermed få en mer effektiv stil, mens den lange overkroppen og de korte beina gjør at han flyter bedre. Har man lange bein, er det lengre fra midtpunktet til kroppen, og i tillegg lungene der luften som bidrar til flyteevnen er. Da kan man fort bli baktung, sier TV 2-eksperten.

I tillegg sies det at Phelps har såkalte doble ledd. Tidenes mestvinnende olympier bruker skostørrelse 48,5 og kan ifølge rapporter bøye flere av leddene sine 15 grader lengre enn de fleste andre svømmere. Dermed er Phelps på mange måter utstyrt med naturlige svømmeføtter.

Allerede som 11-åring hadde Phelps sin unike oppvarmingsrutine

I tillegg har han ekstra fleksible knær og albuer, noe som gir ham mer igjen for hvert svømmetak. Overkroppen hans er også lengre enn normalt, noe som igjen gjør beina kortere. Kombinasjonen gir ham ekstra fart ut av vekslingene.

– Phelps' hypermobile ledd gjør at han får ekstra utbytte av beinsparkene, som man ikke minst ser i undervannsarbeidet etter vendingene, og i tillegg at han kan bevege armene rundt med mindre motstand og dermed lettere, sier Smørdal.

Som om ikke det var nok – lungene hans skal være dobbelt så store som hos gjennomsnittsmennesket, ifølge Scientific American.

H. Richard Weiner er tidligere fysioterapeut for det amerikanske svømmelandslaget. Han tror imidlertid ikke at Phelps' resultater er «freak of nature».

– Jeg antar at det er vanskelig for folk å akseptere at han bare trener mer enn andre. Jeg er sikker på at hvis vi målte Phelps så mye som bare det, ville vi vinne attributter bedre enn den gjennomsnittlige svømmeren, men jeg tror ikke du finner slående abnormaliteter. Vi ville ikke se freakete ting som 200 prosent bedre lungekapasitet, eller muskler som kan strekke seg dobbelt så langt som en normale menneskemuskel. Jeg mener, kom igjen, sa Weiner i et intervju med scientificamerican.com.

Se Phelps i aksjon på 4 x 100 meter medley-stafett for USA i natt på Sumo og TV 2 fra 03.00!