Ny Sky-triumf i Arctic Race

Stortalentet Gianni Moscon (22) vant kongeetappen til Korgfjellet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter to relativt flate etapper designet for de beste spurterne, fikk rytterne med sammenlagtambisjoner omsider vist seg frem på den tredje etappen i Arctic Race of Norway.

Det var ventet at den siste bakken opp Korgfjellet ville skape store tidsforskjeller i feltet. De typiske spurterne - som Alexander Kristoff - dermed ikke ville ha noen mulighet til å henge med.

Sammenlagtleder Danny van Poppel ble tidlig kjørt av i bakken, mens Kristoff bet tennene sammen og hang med til snaue tre kilometer gjenstod.

Derfra og inn ble det en kamp mellom de beste bakkerytterne om seieren. Det 22-åringe stortalentet Gianni Moscon (Sky) var sterkest opp den tøffe bakken og vant i suveren stil.

Eiking beste nordmann

Italieneren tar dermed også over sammenlagtledelsen i rittet.

– Det er en utrolig følelse. Jeg ønsket virkelig å vinne i dag, så jeg er godt fornøyd, sa Moscon etter målgang.

Odd Christian Eiking (FDJ) ble beste nordmann på en femteplass.

– Det var ikke helt etter planen, men en femteplass er godkjent, sier den 21 år gamle askøyværingen til TV 2.

Sterkt brudd

Tidlig på den harde etappen fra Nesna til Korgfjellet dannet Steele von Hoff (One Pro Cycling), Leigh Howard (IAM), Matt Brammeier (Dimension Data) og Daniel Oss (BMC) et brudd. Men som på de tidligere etappene av rittet i Nord-Norge, hadde hovedfeltet full kontroll på utbryterne.

Like god kontroll hadde de imidlertid ikke i egne rekker. Fridtjof Røinås (Sparebanken Sør) og Amund Grøndahl Jansen (Joker Byggtorget) stakk fra resten av gruppen, men klarte aldri å få en betydelig avstand til hovedfeltet og ble raskt hentet inn.

Da kvartetten i front var i bunnen av den siste bakken, stakk Howard og Oss fra resten av bruddkameratene. Men ingen av dem klarte likevel å holde unna for de beste klatrerne i hovedfeltet. Drøye fem kilometer før mål var duoen hentet inn.

Chavanel forsøkte seg

Dermed var det duket for en støtefest opp Korgfjellet. Og den festen satte Sylvain Chavanel (Direct Energie) i gang. Den franske veteranen stakk fra hovedfeltet med Bjørn Tore Hoem (Joker Byggtorget) på hjul, men klarte aldri å få en stor nok luke ned til restene av hovedfeltet.

Flere forsøkte lignende forsøk, men ingen av dem lyktes med å riste av seg resten av feltet. Med tre kilometer igjen var det en gruppe på rundt 20 ryttere som gjorde opp om seieren.

Tour de France-rytter Stef Clement (IAM) økte tempoet på de siste kilometerne og fikk med seg Hoem, Sebastian Henao og Gianni Moscon (begge Sky). Med en drøy kilometer igjen støtet stortalentet Moscon fra resten og holdt unna.

Italieneren vant den knallharde etappen.