LOVE IS IN THE AIR: Laura Trott og Jason Kenny er to av banesyklingens største profiler både i og utenfor velodromen. FOTO: AFP.
LOVE IS IN THE AIR: Laura Trott og Jason Kenny er to av banesyklingens største profiler både i og utenfor velodromen. FOTO: AFP. Foto: Tim Ireland

Den forbausende historien om tidenes olympiske romanse

Glem Bradley Wiggins og Mark Cavendish. Forlovede Laura Trott og Jason Kenny er begge i rute til å bli Storbritannias mest vellykkede olympiere - uansett gren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

RIO DE JANEIRO (TV 2 Sporten): De er begge i 20-årene og har allerede åtte OL-gull og 11 VM-gull mellom seg.

Sjansen er overveldende stor for at de utvider den samlingen de neste dagene i den rekordraske velodromen i Rio.

Men uansett: begge står igjen som to av Storbritannias største olympiere med halve karrieren foran seg.

Neste år gifter de seg.

De ekstreme merittlistene

Men først, for å rettferdiggjøre overskriften og for å sette Kennys og Trotts prestasjoner i et større perspektiv:

Jason Kenny har allerede tatt to OL-gull i disse lekene: lagsprinten på torsdag og den individuelle sprinten på søndag. Det gjør at han har fem OL-gull totalt. Han er den store favoritten til å ta gullet i keirin på tirsdag.

Gjør han det, har han seks OL-gull. Det vil i så fall være ett mer enn Bradley Wiggins og like mange som Chris Hoy - sistnevnte som har rekorden for flest britiske OL-gull. Og Kenny er bare 28 år gammel og har gode muligheter til å komplementere samlingen ytterligere, og potensielt sette en utilnærmelig rekord, i Tokyo-OL i 2020.

Forloveden Trott er ikke så mye dårligere.

Hun også står med ett gull allerede i disse lekene etter seieren i forfølgelsesrittet på bane lørdag kveld. 24-åringen tok også to OL-gull i en alder av 20 i London-OL i 2012 - forfølgelsesrittet for lag og den såkalte omniumen (sekskamp). I tillegg har hun syv VM-gull, ytterligere fem VM-medaljer og ti EM-gull. Trott, som Kenny, er også den store favoritten til å ta gull i den resterende øvelsen hun stiller opp i i Rio: omnium. Ingen britiske kvinner har noen gang tatt mer enn to OL-gull i karrieren. Trott har allerede tatt tre og kan fort stå igjen med fire om mindre enn en uke. Og det i en alder av 24.

Som passer en utøver som fort kan bli den beste i sin sport noensinne, var ikke Trott spesielt imponert over å ta gull og sette verdensrekord i samme slengen på lørdag da hun snakket med TV 2 og andre media etter målgang.

– Det der må være den letteste verdensrekorden vi har satt noen gang. Det var jo enkelt, sa hun etter at det britiske laget kom i mål på 4:10.236.

Totalt har de altså åtte OL-gull. Får ekspertene rett, har de ti før Rio-OL er omme. Med fare for å ha oversett noen, kan ikke TV 2 se at noen par/ektefeller noen gang har vært i nærheten av lignende suksess i de olympiske leker.

– De er unike på banen, og som ektepar er de store i OL-historien. Og vi kan jo bare ane hva som er tema rundt middagsbordet der i gården. Det blir spennende å se, ikke om, men hvor mye større den totale premiesamlingen øker med hos disse to nå under OL, sier TV 2s banesyklingkommentator, Ole Kristian Stoltenberg.

Født for tidlig med punktert lunge

Suksessen på velodromen er én ting.

For selv om de begge er folkekjære utøvere i Storbritannia, og åpenbart også har funnet den berømte lykken sammen, har ikke livet bare vært enkelt for Trott og Kenny.

Starten på livet til førstnevnte var svært komplisert.

Trott ble født 24. april 1992 i Harlow, litt nord for London. Det var én måned for tidlig, og i tillegg ble hun født med en punktert lunge.

Det gjorde at hun fort ble diagnostisert med astma, og legene anbefalte henne i ung alder å begynne med idrett for å regulere pusten.

Trott begynte, av alle ting, med trampolinehopping, men pustevanskene satte fort en stopper for det. Syklingen fant hun først da hennes overvektige mor begynte å sykle for å ta av vekt.

Laura og søsteren Emma slo følge for moro skyld, og det var det.

Laura ble en svært dekorert olympier, og Emma syklet profesjonelt på landeveien.

– Det er utrolig å tenke på at jeg har gått fra å kjempe for livet mitt til å være der jeg er i dag, sa hun til Mirror etter London-OL.

– Alt jeg vil nå er å feire med familien min.

Slet med depresjon etter London-eventyret

Kenny ble født fire år tidligere i Bolton og hadde ikke en oppvekst utenom det vanlig.

Måten han taklet, eller snarere ikke taklet, OL-suksessen i London på var imidlertid ikke helt som alle andre.

Etter å ha tatt to OL-gull på hjemmebane og levd på det i en måned, måtte Kenny plutselig takle depresjon.

– Det var som en eneste lang fest i en måned. Det var fantastisk. Men etter en stund måtte jeg tilbake igjen på jobb. Det gikk greit i begynnelsen, men når jeg måtte begynne å trene igjen ble det veldig vanskelig, forklarte han til The Telegraph for fire år siden.

– Jeg var deprimert på den tiden. Jeg gikk fra å gjøre det jeg ville og kose meg i en måned til å være innelåst i leiligheten min.

Kenny har siden kommet seg videre fra depresjonen, men er ikke din typiske britiske syklist. For mens Hoy, Wiggins og Chris Froome hadde og har en nesten egen evne til å sette seg nye mål og levere nesten til kjedsommelighet, har Kenny en egen evne til å være i form når det gjelder som mest - men nesten aldri ellers.

Det har fått flere av konkurrentene, hovedsaklig de franske, til å stille spørsmål ved Kennys forberedelser og formsvinginger, men briten har aldri hatt problemer med dopingtester eller blitt koblet til såkalte «dopingleger».

– Jeg vil at han skal bli ridder

Forholdet de to imellom ble offentliggjort i august 2012.

1. juledag 2015 forlovet de seg.

Bryllupet blir i 2017.

Begge to har blitt adlet med såkalte «OBE»-er, som er en britisk ridderorden. Wiggins og Hoy har dog begge fått en «Sir» ved navnene sine for sine prestasjoner i sykkelsporten, og Trott håper hennes kommende ektemann blir den tredje ridderen i sykkelsporten.

– Jeg vil at han skal bli ridder, for da blir jeg «Dame Laura»! sier Trott.

Med to OL-gull i boks allerede i OL, er sjansen stor for at han blir akkurat det.