SIST MØTE: El-Hadji Diouf og Stewart Downing i duell på Riverside Stadium 10. januar 2009. Oppgjøret endte 1-1- Foto: AFP (A.Yates)
SIST MØTE: El-Hadji Diouf og Stewart Downing i duell på Riverside Stadium 10. januar 2009. Oppgjøret endte 1-1- Foto: AFP (A.Yates) Foto: Andrew Yates

«Tees-Wear» – det glemte derbyet

Søndag møtes Sunderland og Middlesbrough i Premier League for første gang siden 2009. Men er det egentlig et derby?

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Sunderland-Middlesbrough på TV 2 Sport Premium og TV 2 Sumo søndag fra 14.30!

Slik skaffer du deg Premier League!

Inneværende Premier League-sesong inneholder ikke det klassiske «Tyne-Wear»-derbyet - Sunderland mot Newcastle - ettersom Newcastle rykket ned i mai.

Heldigvis for dem som ønsker seg korte borteturer i nord-øst rykket dog Middlesbrough opp, noe som betyr at vi i stedet får et gjensyn med «Tees-Wear» - Teeside mot Wearside - denne sesongen

Derbyet mellom Sunderland og Middlesbrough er ikke spilt på øverste nivå siden 2009, da Middlesbrough rykket ned.

For Sunderland-fansen er derbyet regnet som sekundært sammenlignet med møtene med erkerivalene fra Newcastle, og i Sunderland-kretser debatteres det sågar om det virkelig er et derby.

– Det er kun 29 miles mellom Sunderland og Middlesbrough. Selvsagt er det et lokalderby. Det er kanskje ikke den samme intensiteten som mellom Sunderland og Newcastle, men det betyr ikke at det ikke er et derby, skriver Sunderland-supporter Rory Fallow på nettsidene SB Nation - Roker Report.

Han forteller at det til tross for at hatet ikke er like sterkt som overfor Newcastle, må regnes som et derby, og at det under hooligan-tidene på 80-tallet kunne bli temmelig røft også mellom de to lagenes supportere. Alt i alt konkluderer han med at oppgjørene mot Middlesbrough må regnes som derbyer.

– Boro er brudepike, men aldri brud
Hans kollega Karl Maguire er uenig.

– I mine øyne bør en derbykamp skape nervøsitet og spenning på forhånd og glede og fortvilelse i etterkant. Kampene mot Boro gjør bare ikke det for meg. Følelsen av en seier vil ikke matche det å slå Newcastle seks ganger på rad. Det virker bare som enhver annen kamp. Boro har i mine øyne alltid vært en brudepike, men aldri en brud, skriver han.

Kontaktpersonen i den norske supporterklubben støtter seg mest til førstnevnte debattant.

– Det er like kort vei til Boro som til Newcastle. Det er bare det at byen Hartlepool ligger mellom, så dette er et derby så lenge Pool spiller der de gjør, sier Stein Håkon Nes.

Han har selv reist til England som fotballsupporter i en årrekke, og forteller at det finnes eksempler på temperert stemning også i disse oppgjørene. Det fremkommer dog ikke like ofte som i det nevnte Sunderland-Newcastle-derbyet.

– Den eneste gangen jeg har opplevd jævelskap er i 1999 da Sunderland-supportere kastet stein på Boro-supportere etter vår 1-0-seier, så følelsene er der nok for de innfødte, sier han.

Norsk Sunderland-supporter savner Newcastle
Oppgjøret kan i hans øyne uansett ikke sammenlignes med de bitre rivaloppgjørene mot Newcastle.

– Newcastle-Sunderland er og blir nordøst-derbyet. Det er synd Newcastle ikke er i Premier League. Det er sek lette poeng og to kamper alle ser fram til på en helt annen måte enn om det er Boro eller Hull eller Burnley, som ellers er de nærmeste lagene, forklarer Nes.

Middlesbrough-fansen legger mer i oppgjørene, og den anerkjente Middlesbrough-skribenten Anthony Vickers skriver følgende i lokalavisen Gazette denne uken:

– Selvsagt er dette et derby. Fornektelse fra ideologer fra begge parter handler kun om svartekunst fra hodedoktorer innen fotballens svartekunst, som prøver å distansere seg fra det iøyenfallende faktum at dette er en kamp av overordnet betydning for hele sognet.

Norsk Middlesbrough-fan: – Mye stolthet
Den norske Middlesbrough-supporteren Jesper Kjellemyr Havrevold, som forrige uke gjestet TV 2s 100 timers Premier League-oppgkjøring for å snakke om sin klubb, er enig.

– For de fleste vil jeg tro at oppgjørene betyr mye. Det har vært mye rivalisering og bråk opp gjennom årene. Rent geografisk bor og jobber folk fra tyne-, wear-, og teeside om hverandre som et venn-diagram, så det ligger naturligvis mye stolthet i det.

– Om det ikke er et tradisjonelt derby geografisk, så anses kampen definitivt som viktigere enn de aller fleste andre i løpet av en sesong. Når begge lagene også er spådd inn i nedrykksstriden i år, blir ikke oppgjøret mindre følsomt, sier Middlesbrough-supporteren.

– Lillebror som prøver å igle seg innpå
Han forteller at Middlesbrough-Sunderland sees på som et større rivaloppgjør enn Middlesbrough-Newcastle, og benytter som sin motstander anledningen til å gi et stikk til Newcastle.

– Sunderland er hakket nærmere geografisk, og rent historisk har vel klubben blitt ansett som en større rival. Newcastle er likevel også store oppgjør for Boro, selv om det virker som de har satt kursen mot Conference for øyeblikket, sier Kjellemyr Havrevold.

Samtidig er han ydmyk rundt sin egen klubbs rolle i det sterke trianglet av gode fotballag i nord-øst.

– Boro er i utgangspunktet lillebror som prøver å igle seg innpå de andre, og som de to andre bryr seg minst om. Det er selvsagt også kulturelle forskjeller hvor Teesside ikke kommer så veldig godt ut, og må derfor takle mye drittslenging. Men akkurat denne sesongen har de fotballklubben med best drift og størst potensial av de tre, og det smaker nok veldig godt i nokså tragiske tider i området.

Sunderland har den beste statistikken
Til tross for nedrykket i 2009 har Middlesbrough møtt Sunderland tre ganger - i cupene - siden den gang. Både i FA-cupen i 2012 (1-1 på Stadium of Light i Sunderland og 1-2 på Riverside Stadium i omkampen) og i ligacupen senere samme høst (0-1 på Stadium of Light) møttes de to lagene.

Totalt har disse to klubbene møttes 142 ganger, og Sunderland troner øverst i statistikken med 61 seire. 37 kamper har endt uavgjort, mens Middlesbrough har vunnet 44 ganger. Den største seieren kom også til Boro, da 1935/36-sesongen så de røde vinne hele 6-0 over sine erkerivaler.

Kilder: Wikipedia, Rokerreport.sbnation.com, GazetteLive.co.uk