BARNETRENING: Barn øver på håndstående ved en amatørskole i Shanghai tre måneder før OL i Rio. Idrettssystemet som Kina har hatt enorm suksess med i flere tiår er i endring. Bedre økonomi har ført til at kinesiske foreldre ønsker seg mer normal idrettsglede for barna sine. REUTERS/Aly Song
BARNETRENING: Barn øver på håndstående ved en amatørskole i Shanghai tre måneder før OL i Rio. Idrettssystemet som Kina har hatt enorm suksess med i flere tiår er i endring. Bedre økonomi har ført til at kinesiske foreldre ønsker seg mer normal idrettsglede for barna sine. REUTERS/Aly Song

kinas ekstreme treningskultur er i endring

– Man vil at barna skal ha en normal oppvekst og flere muligheter

Holdninger til trening av barn til toppidrettsutøvere er i ferd med å endre seg i Kina.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bilder av gråtende barn som ble presset til ekstrem trening for å bli verdens beste gymnaster, preget Vestens syn på de kinesiske toppgymnastene på 80- og 90-tallet.

Mye har skjedd siden det, og holdningene til trening av kinesiske barn er i voldsom endring.

Ønsker flere muligheter for barna

Mange ser at barna som er med i det ekstremt strenge statlige treningssystemet, men som ikke når helt til topps, er dårlig utrustet til å klare seg på andre plattformer i livet, og ønsker å gjøre noe med dette.

– Jeg vokste opp med det gamle systemet. Det gamle systemet kom fra Russland på 50-tallet. Da ble man fortalt at man var skapt for å drive med turn. Nå som folk flest har fått bedre råd, har man også flere valg. Når man har valgfrihet vil man helst at barna skal få en normal oppvekst og ha flere muligheter, sier tidligere kinesisk mester i turn Cheng Liang til AP.

Liang driver nå Kinas første private turnforening.

Nyhetsbyrået AP er på besøk i turnklubben til Liang i Shanghai. Rommet fullt av leende barn. De klatrer i ribbeveggen, øver seg på å stupe kråke og å stå på hendene. Veldig likt det man hadde forventet å se i en vestlig turnforening.

Statlige idrettskoler

Likevel skiller fremdeles denne klubben seg ut fra andre klubber i Kina. Elitesport-systemet i Kina er fremdeles et strengt regime, og mange etterlyser en oppmykning også i det statlig drevne idrettsmiljøet.

HARD TRENING FRA MORGEN TIL KVELD: Sju år gamle Chao Peng er her avbildet i 2000. Treningsdagen for elevene ved idrettskolen i Shichahai idrettsskole i Beijing, startet kokken 7 om morgenen og var slutt 21.30 om kvelden. (AP Photo/Greg Baker)
HARD TRENING FRA MORGEN TIL KVELD: Sju år gamle Chao Peng er her avbildet i 2000. Treningsdagen for elevene ved idrettskolen i Shichahai idrettsskole i Beijing, startet kokken 7 om morgenen og var slutt 21.30 om kvelden. (AP Photo/Greg Baker) Foto: Greg Baker

Det statsdrevne systemet mister anseelse internt i Kina, på tross av hundrevis av gullmedaljer i tidligere OL og VM.

– Samfunnet har endret seg, og folks forventninger til idretten er annerledes. Hvis idrettsadministrasjonen ikke utvikler seg vil det bli umulig å bevare systemet slik det er. Må må endre oss, sier Xiong Xiaocheng som er pensjonert professor ved sportsuniversitetet i Beijing.

ELITEBARNA: Ei jente gjør strekkeøvelser på en idrettskole i Jianxing i Kina. Bildet er fra 2012. (AP Photo) 
ELITEBARNA: Ei jente gjør strekkeøvelser på en idrettskole i Jianxing i Kina. Bildet er fra 2012. (AP Photo) 

Men ikke alle er ensidig positive til oppmykningen av treningskulturen.

– Personlig mener jeg det gamle systemet ikke bare var dårlig. Det hadde sine fordeler, men samfunnet utvikler seg, og folk tenker annerledes. De fleste har flere målsetninger nå, sier Liu Chaohui, som er assisterende rektor ved en idrettskole i Shanghai.

Vil ha reformer

Idrettsmyndighetene sier de har en plan om å gradvis reformere idrettskolene slik at de ikke lenger kun fokuserer på sport, men også får undervisning i andre fag for å gi dem samme kompetanse som andre barn.

På den andre side er ekspertene også enige i at idrett må bli en større del av alle barns hverdag. Det er lite gym i kinesiske skoler, og barn som ikke er del av statlige idrettskoler, har tradisjonelt hatt få muligheter til fysisk utfoldelse.

Det er bare 7000 barn som driver med konkurranseturn i Kina. Sammenlignet er det 150.000 amerikanske barn som driver med konkurranseturn på ulike nivåer.

Hittil i OL har Kina tatt to bronsemedaljer i turn. USA har tatt to gull og en sølvmedalje. Sammenlagt ligger Kina som nummer to på medaljestatistikken.