DRAGON GATE: Dette uvanlige synet åpenbarer seg når man kjører ut av de Svenske skoger på E4 midt i Sverige. Eneste nabo er en bensinstasjon. Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX
DRAGON GATE: Dette uvanlige synet åpenbarer seg når man kjører ut av de Svenske skoger på E4 midt i Sverige. Eneste nabo er en bensinstasjon. Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX

Giganthotellet i Sverige hadde ikke en eneste gjest på 10 år

Midt inne i de svenske skoger har en kinesisk forretningsmann bygget et giganthotell.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Akkurat der motorveien E4 kommer ut av skogen ved Dalelvens bredde utenfor Älvkarleby i Sverige, møtes bilistene av et underlig syn.

På en høyde i skogen ligger et gigantisk bygg omgjerdet av en slags kinesisk mur og en 20 meter høy statue av gudinnen Guanyin.

En ti etasjer høy tempellignende bygning ruver i ingenmannsland. Og slik har det stått i 12 år.

Dragon gate var i utgangspunktet et tapsprosjekt kommunen satte i gang i 1984. Men i 2004 ble det overtatt av den kinesiske forretningsmannen Jingchun Li, og åpnet for besøkende i 2014.

Hovedbygningen stengt i 12 år

Hotellet forsøkte å åpne gjentatte ganger, men problemer med ventilasjon, varme, brannsikkerhet forsinket åpningen gang på gang.

Den store hovedbygningen på bildet har fremdeles ikke bestått svenske sikkerhetskrav, og står tomt den dag i dag –12 år etter.

Gjestene innlosjeres i tre andre bygninger på området. De som har lagt igjen anmerkning på Trip advisor, beskriver stedet som «bisarr», «merkelig» og «mystisk».

Kinesiske varer

Alt som er brukt i byggingen, unntatt sement og elektronikk, kommer fra Kina. Det inkluderer 200 terrakottasoldater og en rekke tradisjonelle kunstgjenstander, samt klær og suvenirer.

Li har tjent seg søkkrik på myggmiddel i Kina. Han har en visjon om å skape et sted kinesere kan oppleve Sverige, og svensker kan få innblikk i kinesisk kultur.

– Å tjene penger er ikke målet hans, uttalte en talsperson for forretningsmannen, Kenny Li til Aftonbladet under en åpningsseremoni for to år siden.

Feng Shui

Mange spør seg hvorfor giganthotellet er bygget på et så øde sted, men ifølge talsmannen er ikke stedet tilfeldig valgt.

– Li liker stedet. Han var her flere ganger før vi startet byggingen. Det ligger midt i Sverige og nær vann. Også var det visst noe med Feng Shui, men det forstår jeg ikke helt, sa talsmannen.