erklærer folkehelsekrise i øyparadis:

På én uke er nesten 2000 Zika-smittet

Amerikanske myndigheter erklærer folkehelsekrise på Puerto Rico som følge av Zika-epidemien.

FØDT MED LITEN HJERNE: Gravide som smittes med Zika-virus risikerer at fosteret får alvorlige skader. Blant de vanlige skadene har vært mikrofali, hvor barnet fødes med en underutviklet, liten hjerne, som igjen skaper en misdannelse av hodet. FOTO:(AP Photo/Felipe Dana)
FØDT MED LITEN HJERNE: Gravide som smittes med Zika-virus risikerer at fosteret får alvorlige skader. Blant de vanlige skadene har vært mikrofali, hvor barnet fødes med en underutviklet, liten hjerne, som igjen skaper en misdannelse av hodet. FOTO:(AP Photo/Felipe Dana) Foto: Felipe Dana

Øygruppen Puerto Rico, som tilhører USA, har blitt hardt rammet av Zikaviruset de siste månedene. Bare den siste uken er det blitt innrapportert 1.914 nye smittetilfeller, og tallet er totalt oppe i 10.690 siden desember i fjor.

Ifølge The Telegraph er 1.035 av disse personene gravide.

Ved at det nå er erklært folkehelsekrise, vil det amerikanske territoriet blant annet få tilgang til ekstra nødmidler fra helsemyndighetene i USA.

Viruset, som kan forårsake alvorlige fosterskader, spres av mygg eller ved seksuell kontakt. Viruset knyttes til en enorm økning i barn som fødes med såkalt mikrofali, eller en underutviklet liten hjerne.

Zika-viruset har spredt seg raskt i en rekke latinamerikanske land de to siste årene. Nylig frarådet Folkehelseinstituttet i Norge gravide å dra til populære Florida i USA.

(TV 2/NTB)