Dette skjedde i OL mens du sov

Flust av verdensrekorder, USA i basketdrama, Schooling stoppet Phelps, første tennisgull, tidlig Ezinne-exit og brasiliansk straffethriller!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tidsforskjellen mellom Rio og Norge er på hele fem timer. Det kan gjøre det vanskelig å få med seg absolutt alt fra OL, ettersom en hel del av dramatikken foregår på nattestid.

Her følger en kjapp oppsummering av nattens viktigste hendelser.

Banesykling: Gull og verdensrekord til Wiggins og co.
Sir Bradley Wiggins og resten av det britiske laget møtte Australia til gullduell i lagforfølgelsesritt. Med tiden 3.50.265 ble det både gull og ny verdensrekord til Wiggins, Clancy, Doull og Burke.

Dermed tok Wiggins sin syvende OL-medalje - det er det ingen andre briter som kan matche. Og 36-åringen var i det spøkefulle hjørnet under medaljeseremonien!

– Det var gull eller ingenting. Jeg kommer til å være fyllesyk i morgen, sa Wiggins til BBC etter gullet.

Vektløfting: Ny verdensrekord!
Kianoush Rostami fra Iran slo sin egen verdensrekord, da han løftet totalt 396 kilo og tok gull. 25-åringen sikret med det Irans første Rio-gull, etter en vanvittig duell mot kinesiske Tian Tao. Iraneren avgjorde konkurransen på sitt aller siste forsøk!

Intens gullduell i vektløfing

Basketball: USA i sekunddrama mot Serbia
USA ledet gjennom hele kampen mot Serbia, men i sluttminuttene ble det svært spennende. I det siste halvminuttet var den amerikanske ledelsen på kun tre poeng, og da serberne sendte i vei en potensiell trepoenger holdt hele USA pusten. Men forsøket havnet på utsiden av kurven, og amerikanerne vant dermed 94-91.

Se nattens høydepunkter i videovinduet øverst!

Tennis: Nadal og López kjempet seg til gull
Spanjolene var suverene i det første settet og så ut til å cruise inn til gull i doubleturneringen. Men enkelt ble det absolutt ikke. I det andre settet hevet rumenske Florin Mergea og Horia Tecau spillet sitt betraktelig, og vant 6-3.

I tredje og avgjørende sett var det langt jevnere. Lagene brøt hverandre om og om igjen, og etter to timer og ti minutter spilt sto det 4-4 i siste sett. Nadal og López gikk opp i en 5-4-ledelse, men i det siste gamet klarte rumenerne å bite fra seg, og stoppet to spanske matchballer. Den tredje matchballen klarte de derimot ikke å stoppe, og spanjolene kunne slippe jubelen løs etter nærmere to og en halv time med strålende tennis.

Dermed tok Rafael Nadal og Marc López det første tennisgullet i Rio-lekene. Nadal skal for øvrig spille semifinale mot Juan Martín del Potro på lørdag.

Svømming: Schooling fra Singapore stoppet Phelps – Ledecky med ny verdensrekord
Nattens svømmeøvelser var alt annet enn kjedelige! I den første finalen - 200 meter rygg for kvinner - var det ventet at Katinka Hosszu skulle svømme inn til sitt fjerde Rio-gull. Det så ungareren også ut til å gjøre, før amerikanske Maya Dirado leverte en strålende sluttspurt og tok gullet, kun seks hundredeler foran Hosszu!

I 100 meter butterfly for menn var alles øyne nok en gang rettet mot Michael Phelps. Tidenes olympier jaktet sitt gull nummer 23, i det som mest sannsynlig var hans aller siste individuelle OL-øvelse. Men en 21-åring fra Singapore hadde helt andre planer enn å være statist på Phelps gullfest. Joseph Schooling overrasket alle og svømte inn til Singapores første OL-gull noensinne, mens Phelps måtte dele sølvet sammen med både le Clos og Cseh!

19-årige Katie Ledecky sto med tre OL-gull før nattens 800 meter fri. Der befestet hun sin posisjon som OLs svømmedronning, da hun tok et suverent gull - over elleve sekunder (!) foran Carlin på sølvplassen. Tiden på 8:04.79 gjorde også at hun satte en ny verdensrekord med god margin!

I nattens siste fartsfylte finale fikk en gammel helt vist seg fram. For 16 år siden tok Anthony Ervin gull på 50 meter fri, og i natt gjenskapte han magien! Den amerikanske 35-åringen tok gullet foran franske Florent Manaudou, med ett hundredel! Ervin ble dermed den eldste individuelle gullvinneren i OLs svømmehistorie. Landsmannen Nathan Adrian tok bronsen.

Friidrett: Tidlig Ezinne-exit og kuleoverraskelse
Endelig startet friidrettøvelsene i Rio. For det norske sprinthåpet Ezinne Okparaebo ble dessverre OL av det svært korte slaget. 28-åringen løp inn til tiden 11.43, som dessverre var fire hundredeler for sakte for å kvalifisere seg til semifinale.

Nattens eneste medaljeøvelse i friidrett var kule for kvinner. Her kunne Valerie Adams ta sitt tredje OL-gull på rad i øvelsen - noe hun lenge så ut til å klare. Men på sitt aller siste forsøk støtet amerikanske Michelle Carter 20.63 meter. Adams fikk en siste mulighet til å overgå Carter i sitt siste forsøk, men det landet på 20.39 meter.

Fotball: Brasil i langvarig straffedrama
Brasils fotballjenter møtte Australia i kvartfinale i natt. Etter 120 målløse minutter måtte det hele avgjøres på straffekonkurranse. Og for en straffekonk det ble! Etter at begge lag hadde scoret på fire av fire straffer var det Marta sin tur fra ellevemeteren. Den brasilianske stjernen og kapteinen bommet, og Australia trengte kun å score for å avansere. Men da vertsnasjonen trengte det som mest vartet Barbara opp med sin første strafferedning.

Se Brasils straffedrama mot Australia

Dermed ble det "sudden death", men straffeskytterne fortsatte å gjøre jobben fra krittmerket. Men på Australias syvende forsøk stoppet det. Barabara reddet Kennedys forsøk, og dermed unngikk brasilianerne en tidlig exit fra turneringen! Semifinale mot Sverige venter for Brasil-jentene.