SELFIE: Sør-Koreas Lee Eun-Ju og Nord-Koreas Hong Un Jong tar en selfie under OL i Rio. Bildet har fått massiv oppmerksomhet. Foto: REUTERS/Dylan Martinez
SELFIE: Sør-Koreas Lee Eun-Ju og Nord-Koreas Hong Un Jong tar en selfie under OL i Rio. Bildet har fått massiv oppmerksomhet. Foto: REUTERS/Dylan Martinez Foto: Dylan Martinez

– Nord-Korea konfiskerte deltakernes mobiltelefoner

Alle utøverne i Rio-OL har fått nye smarttelefoner, unntatt de 31 nordkoreanske deltakerne, ifølge Radio Free Asia.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den sørkoreanske teknologigiganten Samsung er en av sponsorene for OL i Rio de Janeiro. I forbindelse med åpningsseremonien på erverdige Maracanã ga selskapet bort 12.500 mobiltelefoner av sin nye modell, Galaxy S7.

Smarttelefonene ble blant annet gitt til utøverne som skal delta i lekene, slik at de blant kunne ha disse med seg under seremonien.

Nå viser det seg at Nord Koreas olympiske komité ikke ga mobiltelefonene videre til landets utøvere, ifølge Radio Free Asia. Opplysningene kommer fra en ikke-navngitt kilde.

En talsmann for IOC bekrefter overfor nyhetsformidleren at en høytstående lagleder hentet de 31 mobiltelefonene på teknologigigantens kontor. Dette blir også bekreftet av en PR-medarbeider hos Samsung, ifølge Radio Free Asia. IOC kan imidlertid ikke si noe om hvorvidt telefonene ble gitt videre til utøverne.

Opplysningene fra Radio Free Asia, som finansieres av amerikanske myndigheter, er blitt sitert av flere utenlandske medier.

Nord-Korea har deltatt i alle sommerlekene, bortsett fra OL i Los Angeles i 1984 og i Seoul i 1988.

Washington Post skriver om sportsjournalist John Canzano, som under Beijing-OL forsøkte å finne ut hva de nordkoreanske utøverne gjorde når de ikke konkurrerte.

– Vi får ikke se attraksjonene, og ikke være med andre, var svaret fra svømmeren Wang Ok Gyong, ifølge avisen.

Fredag vant Nord-Korea sitt første OL-gull i i Rio. Den fikk de i vektløfting i 75-kilosklassen fredag. Det var 23 år gamle Rim Jong-sim som sikret gullet, som kommer i tillegg til to sølvmedaljer i vektløfting som Nord-Korea allerede har innkassert.