STENGT: OL-arrangøren har ennå ikke klart å løse fargeproblemet i stupebassenget og har nå bestemt seg for å stenge det. Foto: Antonio Bronic/Reuters
STENGT: OL-arrangøren har ennå ikke klart å løse fargeproblemet i stupebassenget og har nå bestemt seg for å stenge det. Foto: Antonio Bronic/Reuters Foto: Antonio Bronic

Mysteriebassenget stengt – nå vet de endelig hvorfor

Bassengtrøbbelet fortsetter for OL-arrangøren. Norsk dommer forklarer hvorfor.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bassengene i OL-arenaen Maria Lenk Aquatics Centre har fått mye oppmerksomhet den siste uken.

Klorbassengene en normalt sett forbinder som klare og blå, har begge gradvis skiftet farge til grønn.

Etter flere mislykkede forsøk fra OL-arrangøren på å identifisere problemet, kom Det internasjonale svømmeforbundet (FINA) frem til at fargeendringen skyldtes at vanntankene gikk tom for kjemikalier som brukes i behandling av vannet.

Både arrangøren og svømmeforbundet bedyret at det ikke var noen fare for utøverne, og at konkurransene skulle fortsette som normalt.

Nå forteller imidlertid den britiske stupefavoritten Tom Daley at stupebassenget likevel er stengt.

– Bassenget er stengt denne morningen. Jeg håper ikke det betyr at vi har stupt i noe som kan være farlig de siste dagene, sier Daley til The Independent.

Nordmannen Arne Tellefsen er en av dommerne i stupekonkurransen i Rio. Til TV 2 forklarer han hvorfor bassenget nå er stengt.

– Bassenget ble stengt i går fordi det luktet forferdelig. For to dager siden gikk PH-verdiene rett i taket. Dette fikk de kontroll på, men så kom denne lukta som følge av oppblomstring av alger eller bakterier av noe slag. Men alt tyder nå på at det er bedre igjen i dag og at konkurransen går som planlagt, sier Tellefsen til TV 2.

Arrangøren har de siste dagene jobbet med å løse problemet med de grønne og grumsete bassengene.

Ifølge avisen er fortsatt bassengene like grønne som før, til tross for arrangørens lovnader om å reparere feilen og få tilbake den litt mer tiltalende blåfargen.

Arbeidet med å få bassengene tilbake til normal farge skal også ha skapt problemer for enkelte utøvere, særlig i vannpolobassenget, hvor teknikere skal ha puttet for mye klor i vannet. Det høye klornivået fører til at spillerne plages med sviende øyne og angivelig påvirker resultatet i kampene.

– Dette er OL, og så putter de så mye klor i vannet at man nesten ikke kan se, sier kaptein på USAs vannpololandslag Tony Acevedo.

Fredag kveld norsk tid kunne arrangøren opplyse om at bassenget igjen var åpent for trening og konkurranser, og at medisinsk personell kunne forsikre om at var vannet ikke utgjorde noen risiko for utøverne.