ALLE RUNDT SEG: Betsy Davis (41) tilbrakte to dager sammen med sin nærmeste familie og venner i Ojai, California. Kort tid senere valgte den dødssyke kvinnen å ende sitt eget liv på en klinikk for aktiv dødshjelp. (Niels Alpert via AP)
ALLE RUNDT SEG: Betsy Davis (41) tilbrakte to dager sammen med sin nærmeste familie og venner i Ojai, California. Kort tid senere valgte den dødssyke kvinnen å ende sitt eget liv på en klinikk for aktiv dødshjelp. (Niels Alpert via AP) Foto: Niels Alpert

Dødssyke Betsy (41) inviterte alle vennene til fest – dager senere endte hun livet

Den to dager lange festen hadde én regel: Ingen gråting foran Betsy.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Betsy Davis (41) ville arrangere en siste storslått fest. En fest som skulle vare i to dager, hvor hennes nærmeste familie og venner skulle delta.

I starten av juli sendte Davis ut den noe uvanlig invitasjonen.

– Omstendighetene for denne festen er trolig ikke noe dere har vært borti før. Det kreves emosjonell stamina, tilstedeværelse og åpenhet.

Og Betsy var klar på en ting:

Ingen gråting foran henne.

Første i California

41-åringen lider av sykdommen ALS. Sykdommen fører til muskelsvinn, fordi nervecellene som sender signaler fra hjernen til musklene, blir ødelagte.

Hun har vært lenket til rullestolen i flere år, og ønsket selv å ende livet på en klinikk i California.

Kunstneren kunne ikke lenger gjøre seg forstått og var avhengig av hjelp for å prate med andre mennesker.

Davis er den første personen i California som får aktiv dødshjelp, etter at en ny lov ble vedtatt, som tillater leger å assistere ved aktiv dødshjelp.

– For meg og alle de andre som var invitert, så var det veldig utfordrende. Men det var aldri et spørsmål om ikke å være der for henne, sier en nær venn, Niels Alpert til nyhetsbyrået AP.

Over 30 mennesker tilbrakte to juli-dager i Ojai, California - og oppfylte dermed Betsys siste ønske. Aktiv dødshjelp er svært omstridt i USA, og er kun tillatt i fire delstater.

– Ideen om å tilbringe to dager, som til slutt ender med selvmord, sammen - det er ikke normalt. Det er ikke noe normalt ved det. Det var moro, smil og latter, men med en konstant visshet om hva som skulle skje, sier Alpert.

GODT HUMØR: Det var viktig for Betsy at de to siste dagene var bestående av glede og latter. (Niels Alpert via AP)
GODT HUMØR: Det var viktig for Betsy at de to siste dagene var bestående av glede og latter. (Niels Alpert via AP) Foto: Niels Alpert

I invitasjonen oppfordret Betsy vennene til å danse, synge, le, be og kle seg i hva enn de ønsket.

Pizza og drinker

For Betsy var det viktig at de to dagene inneholdt ting hun var glad i. Det var pizza til middag, drinker til kvelds og visning av 41-åringens favorittfilm, skriver AP.

Men for gjestene var det naturlig nok vanskelig å holde lovnaden om ikke å gråte foran Betsy.

DØDSSYK: De siste tre årene har Betsy Davis (41) blitt svært dårlig som følge av sykdommen ALS. (Niels Alpert via AP)
DØDSSYK: De siste tre årene har Betsy Davis (41) blitt svært dårlig som følge av sykdommen ALS. (Niels Alpert via AP) Foto: Niels Alpert

– Jeg måtte forlate rommet med jevne mellomrom, for gråten presset på. Men folk forsto hvorfor hun gjorde dette. De visste hvor mye hun led og var inneforstått med avgjørelsen hennes. Det respektere de. Og de visste at hun det hun ville var en glad avslutning, sier søsteren til Betsy, Kelly Davis.

For den døddsyke 41-åringen var det viktig å være sammen med sine nærmeste helt til siste slutt. Da de to dagene nærmest seg slutten ble det tatt bilder, før hver og én tok farvel med Betsy. Hun ble gitt medisiner som gjorde at hun sakte sovnet inn.

Fire timer senere døde Betsy.

Omstridt

Det er fire delstater i USA som tillater aktiv dødshjelp; Oregon, Vermont, Washington og California.

Loven, som tillater leger å assistere selvmord, ble godkjent i California i oktober 2015. Men det var i juni 2016 at loven trådte i kraft.

Den svært kontroversielle loven har fått mye motstand. Kritikerne er klare på at aktiv dødshjelp er moralsk feil, at det setter dødssyke mennesker i fare, og at det er en gal vei å gå for mennesker som kan være i høy medisinsk gjeld.

– Det er millioner av mennesker i California som trues av denne loven, sier Marilyn Golden, leder i Disability Rights Education & Defence Fund.

KONTROVERSIELT: Betsy Davis er den første personen som får aktiv dødshjelp i California. Loven trådte i kraft i juni, men har møtt stor motstand blant kritikerne. (Niels Alpert via AP)
KONTROVERSIELT: Betsy Davis er den første personen som får aktiv dødshjelp i California. Loven trådte i kraft i juni, men har møtt stor motstand blant kritikerne. (Niels Alpert via AP) Foto: Niels Alpert