Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I et intervju med Politico uttrykker tidligere statsminister i Danmark og generalsekretær i Nato, Anders Fogh Rasmussen, sterk bekymring for verdens maktbalanse om Trump velges til president.

Trumps slagord «America first», hans isolasjonistiske linje og gjentatte utfall mot forsvarsalliansen Nato undergraver USAs troverdighet som supermakt, sier Fogh Rasmussen til Politico.

– Det som står på spill er USAs rolle som den globale supermakten, og hvis Trump velges til president i USA, frykter jeg at det vil bety slutten på den amerikansk-ledede verdensordenen, sier Fogh Rasmussen, og fortsetter:

– Hvis USA trekker seg tilbake og ned i skyttergraven, vil det etterlate seg et vakuum som vil fylles av «the bad guy».

Spesielle forpliktelser

Det er nettopp dette vi er vitne til nå, sier den tidligere Nato-toppen. Andre stater og makthavere utfordrer den eksisterende amerikansk-ledede verdensordenen, sier Fogh Rasmussen og nevner Putin i Øst-Europa, Kina i Sørkinahavet og IS i Midtøsten.

– Trump må forstå at som verdens eneste supermakt har USA spesielle forpliktelser. Som verdens eneste supermakt kan man ikke tillate seg å si «America first». Man har en spesiell forpliktelse til å opprettholde verdensordenen og promotere fored, for USA er den eneste staten i verden som kan fylle en slik rolle. Det er skjebnen til verdens eneste supermakt å utøve bestemt lederskap.

BEKYMRET: Tidligere statsminister og Nato-sjef Anders Fogh Rasmussen. (AP Photo/Mindaugas Kulbis)
BEKYMRET: Tidligere statsminister og Nato-sjef Anders Fogh Rasmussen. (AP Photo/Mindaugas Kulbis) Foto: Mindaugas Kulbis

– Putin vil skåle

Resultatet av en slik politikk vil også skade USA, fremholder den tidligere generalsekretæren i Nato. Om USA fjerner seg fra Europa, vil Russland prøve å øke sin innflytelse i regionen. Resultatet blir et Europa som er mer fiendtlig innstilt mot USA.

– President Putin kommer virkelig til å åpne en flaske champagne om Trump blir valgt, sier Anders Fogh Rasmussen.

Fogh Rasmussen driver i dag konsulentfirmaet Rasmussen Global. I mai ble det kjent at han var engasjert som rådgiver for Ukrainas president Petro Porosjenko.