usa er hodestups forelsket i disse jentene:

Gullvinner Lauries dommerflørt har satt fyr på Twitter

Final five beskrives som det som definerer selve USA: «En smeltedigel med enormt potensial».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

USAs turnlag – eller «Final five» som de kaller seg – har tatt hjemlandet med storm.

Tirsdag tok Aly Raisman (22), Gabby Douglas (20), Madison Kocian (19), Laurie Hernandez (16) og Simone Biles (19) OL-gull i mangekamp for lag.

Storm er nesten for svakt ord. «De skinner som Halleys komet» eller «Stjerner som lyser klarere enn Dream Team fra OL i London i 2012» er noe av lovordene man kan lese om jentene.

«De er beviset på at USA allerede er ganske fantastisk» skriver Heidi Stevens i Chicago Tribune, som et stikk i siden til presidentkandidat Donald Trumps slagord «Make America great again».

Dette må du få med deg i OL i dag

Satte fyr på Twitter

Og man tenker ikke på det før man ser de blide jentene side om side, men en endeløs rekke kommentatorer påpeker at de fem kvinnene viser hva USA handler om.

Alexandra Raisman, Madison Kocian, Laurie Hernandez, Gabrielle Douglas og Simone Biles. Foto:REUTERS/Mike Blake 
Alexandra Raisman, Madison Kocian, Laurie Hernandez, Gabrielle Douglas og Simone Biles. Foto:REUTERS/Mike Blake  Foto: Mike Blake

Med et politisk bakteppe der fremmedfrykt og ren rasisme stadig blir en større del av mediebildet i USA, representerer de fem jentene den stolte smeltedigelen som USA er, skriver Theundefeated.com

Men to svarte, én latinamerikansk og to hvite jenter er laget som et amerikansk mikrokosmos. Som olympiske mestre har de ingenting med politikk å gjøre, men de representerer USAs sjel.

Og etter tirsdagens gull flyter amerikanske medier over av saker om de fem stjernene. Ikke minst er de blitt favoritter også i sosiale medier.

Video av 16 år gamle Hernandez som hvisker til seg selv før hun heiser seg opp på bommen «dette fikser jeg» – «I've got this», har gått viralt.

Og når hun attpåtil blunket til dommerne før frittstående, tok Twitter fyr.

Her er onsdagens sendeskjema

Yndlinger blant kjendisene

«Fikk flere enn meg hjerteinfarkt da Laurie blunket» skriver en twitterbruker. «Håper vi får blunket fra flere kameravinkler» og «Laurie Hernandez. Aldri endre deg. Du er gull» skriver en annen.

Skuespiller Zac Efron er en av de som har trykket jentene til sitt bryst, og flørter med Simone Biles på Twitter. Hun har allerede uttrykt sin begeistring for ham da hun gjestet Ellen DeGeneres show.

Presidentkandidat Hillary Clinton har sent lykkeønskninger og popstjernen Taylor Swift hyllet jentene etter gullet.

Sviktet av foreldrene

19 år gamle Biles blir beskrevet som verdens, og kanskje historiens beste gymnast.

Som barn ble hun forlatt av faren og sviktet av mor. Hennes tøffe vei mot toppen har gitt henne en velfortjent stjerne blant de amerikanske legendene.

Hun har ikke tapt en eneste konkurranse hun har deltatt i på to år, men som The New Yorker påpeker har hun også svært talentfulle lagkamerater.

Treneren tørket tårene

Også lagnavnet har skapt overskrifter i hjemlandet. Etter at de ankom Brasil røpte de at de hadde valgt et navn, men de ville ikke avsløre hva det var før etter lagfinalen.

Da navnet «Final five» ble offentliggjort antok mange at det var en referanse til regelendringen som vil tre i kraft under Tokyo OL i 2020, hvor man kun kan ha fire deltakere i finalen.

GLEDESTÅRER: Martha Karolyi omfavner Final Five etter at seieren er et faktum. Foto: AP Photo/Julio Cortez
GLEDESTÅRER: Martha Karolyi omfavner Final Five etter at seieren er et faktum. Foto: AP Photo/Julio Cortez Foto: Julio Cortez

Men forklaringen var langt mer personlig enn som så. Navnet refererte nemlig til Martha Karolyi (73), legendarisk turner og treneren for det amerikanske turnlaget. Hun skal gå av med pensjon etter OL i Rio, derav «de siste fem».

– Hun har presset oss hardere enn noen andre trenere, sier Biles til NBC.

– Hver dag under trening, selv om du gjør det tilnærmet perfekt, vil hun fortsatt fortelle deg at du kan gjøre det bedre. Hun gjør det fordi hun elsker oss, og ønsker det beste for oss.

Ifølge New York Times har Karolyi kun felt tårer offentlig to ganger i sin karrière. Den ene gangen var da hun og hennes ektemann ledet utøver Nadia Comaneci til gull under OL i 1976.

Den andre gangen var tirsdag dag Final five gikk av med seieren.

Og det ble ikke færre tårer da hun fikk vite at navnet var en hyllest til henne.