Fortsatt rødt farenivå

Tiden går, Veslemannen står – men til helgen kommer styrtregnet

Åndalsnes (TV 2): Bevegelsene har avtatt, men helgens værmelding gjør at det fortsatt er stor fare for skred.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Med styrtregn i vente, tør ikke geologene annet enn å opprettholde rødt farenivå på det skredutsatte partiet på fjellet Mannen i Rauma.

– Bevegelsene har avtatt, og det siste døgnet har det flyttet seg 1,5 cm. Men meteorologene varsler mye nedbør og det blir mildere til helgen. Det gjør at det fortsatt er stor fare for skred og vi opprettholder rødt nivå, sier geolog Ingrid Skrede til TV 2.

Kaldt
Det har vært minusgrader på toppen av fjellet det siste døgnet, og nedbøren har falt som snø.

– Nå nedbøren faller som snø kommer det lite vann til området. Men når det blir mildere og mye regn, venter vi at bevegelsene vil øke, sier Skrede.

DIREKTE: Kamera 2 fra Mannen

Meteorologene har varslet at det kan komme rundt 50 mm nedbør på kort tid i løpet av helgen.

Frustrerte
Både i 2014 og 2015 måtte beboerne i tre husstandene ved foten av fjellet evakuere. Tirsdag denne uken gikk alarmen på nytt og elleve personer måtte fine husly andre steder i kommunen.

– De evakuerte er frustrerte, men så lenge farenivået er rødt er det lite annet å gjøre enn opprettholde evakueringen, sier ordfører i Rauma, Lars Olav Hustad til TV 2.

Geolog Ingrid Skrede i NVE kunne ikke komme med gode nyheter til de evakuerte torsdag morgen. Farenivået opprettholdes. Foto: Kristian Hansen, TV 2
Geolog Ingrid Skrede i NVE kunne ikke komme med gode nyheter til de evakuerte torsdag morgen. Farenivået opprettholdes. Foto: Kristian Hansen, TV 2

Bevegelsen i fjellet har avtatt kraftig fra alarmen gikk tirsdag. Da beveget fjellpartiet seg med rundt 10 cm i døgnet. Nå er det nede i 1,5 cm.

Føler press
NVE innrømmer at de føler på presset fra omgivelsene til å nedjustere fra rødt til gult farenivå.

– Vi forstår at det er veldig frustrerende for folk å være evakuerte og at togene ikke går. Men vi må forholde oss til bevegelsene i fjellet og hvordan værmeldingene ser ut framover, sier Skrede.

Siden 2014 har NVE også oppjustert grensene for når de skal sette faregraden til rød ved Veslemannen. Farenivå rød utløser en stor og kostbar beredskapsplan.

– Vi er jo blitt mer kjent med fjellet og bevegelsene etter hvert. Derfor vurderer vi hele tiden tersklene for de ulike farenivåene.