En veterinær tar en helsesjekk av reinsdyr utenfor byen Yar-Sale på Jamalhalvøya. Et nylig utbrudd av miltbrann har tatt livet av en barn og 23 mennesker er smittet. Foto: AFP PHOTO / Russian Emergency Ministry
En veterinær tar en helsesjekk av reinsdyr utenfor byen Yar-Sale på Jamalhalvøya. Et nylig utbrudd av miltbrann har tatt livet av en barn og 23 mennesker er smittet. Foto: AFP PHOTO / Russian Emergency Ministry Foto: -

Frykter kopper og kjempevirus fra mammuter vekkes til live når isen smelter

Utbruddet av miltbrann i Sibir blir ikke den eneste konsekvensen av at permafrosten smelter i Russland, mener forskere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sykdommer som går helt tilbake til istiden kan slippe løs når det øverste islaget smelter i de arktiske områdene nord i landet, melder det russiske nyhetsbyrået Tass.

– Klimaforandringer vil bringe mange overraskelser. Jeg vil ikke skremme noen, men vi burde være klare, sier Viktor Maleyev i det russiske forskningssenteret for epidemiologi.

Han sier at kopper kan være begravd i isen, og forskere har oppdaget nye «kjempevirus» i mammuter.

Døde av miltbrann

En 12 år gammel gutt har dødd etter å ha blitt smittet av det plutselige utbruddet av miltbrann i Russland, og over 96 personer er smittet, inkludert 50 barn. Miltbrann har ikke vært påvist i Russland siden andre verdenskrig.

Barn sjekkes for miltbrannsmitte på Jamal-halvøya. AFP PHOTO / Russian Emergency Ministry
Barn sjekkes for miltbrannsmitte på Jamal-halvøya. AFP PHOTO / Russian Emergency Ministry Foto: -

Kilden til smitten skal være døde reinsdyr med miltbrannsporer som kom til overflaten da en hetebølge smeltet det øverste laget av permafrosten på Jamalhalvøya.

Smitten skal ha blitt spredd med reinsflokker som beitet i området.

– Situasjonen på Jamalhalvøya får alarmklokkene til å ringe, sier Maleyev.

Syke mennesker og dyr begravd under isen

Permafrosten har beskyttet spredning av virus i syke dyr som har blitt gravd ned for å hindre smitte. Nå når isen smelter har forskere funnet spor av ikke bare miltbrann, men også kopper og en rekke andre sykdommer.

– I 1890 var det et stort koppeutbrudd i Kolima. I en by ved elven døde 40 prosent av befolkningen. Kroppene ble begravd under det øverste laget av permafrosten. Nå, litt mer enn hundre år etter, har elven flommet over og elvebreddene eroderes, sier forskningsleder Boris Kershengolts.

Russland varmes opp to og en halv gang raskere enn verdensgjennomsnittet, og den arktiske regionen varmes opp raskere enn resten av landet. Temperaturen i juli lå åtte grader over normalen og var 34 grader på det varmeste.

(©NTB/TV 2)