– Russland har det reneste laget i OL

Den russiske OL-sjefen med oppsiktsvekkende påstand i TV 2-intervju.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

RIO DE JANEIRO (TV 2): På enden av Copacabana ligger Russian House - et samlingssted for russiske supportere og utøvere under lekene. Da TV 2 besøkte huset, runget nasjonalsangen utover PA-anlegget til ære for to av landets medaljevinnere.

– Dette er en tradisjon vi har hatt. For hvert OL lager vi et hus for russiske fans. Så det er derfor vi inviterer våre medaljevinnere hit for å feire sammen, forteller lederen for den russiske OL-komiteen, Alexandr Zhukov, til TV 2.

– Renest i OL
Selvdiggingen står i sterk kontrast til dopinghetsen som har rammet flere av de russiske utøverne i Rio. Sterkest kom det til uttrykk da den to ganger dopingutstengte svømmeren, Julia Jefinova, ble møtt av en øredøvende pipekonsert før finalen på 100 meter fri. Det drepende blikket fra Lily King i forkant av løpet, har blitt et symbol på avskyen flere av konkurrentene har vist mot Russland.

Det har den mektige russiske OL-sjefen lite til overs for.

– Det er viktig at våre utøvere får delta i OL. Alle våre utøvere er testet flere ganger, og alle av dem er rene. Så vi har det reneste laget her i Rio.

– Er du sikker på det?

– Ja, jeg er sikker. Fordi de har blitt testet mer enn noen andre fra de andre landene, sier Zhukov.

– Lover å rydde opp
Sjokkrapportene om statsstyrt doping i Russland før OL gjorde at over hundre russiske utøvere ble nektet deltagelse. Og i følge Zhukov har Russland forstått alvoret. Nå lover han å være med på å rydde opp.

– Dette er ikke bare Russlands ansvar, men hele verden må gå sammen å finne et nytt system som sikrer en bedre kontroll for en dopingfri idrett, og det arbeidet må IOC være med å lede.

– Hva kommer dere til å gjøre i Russland?

– Vi skal rense sporten vår for doping.

– Det lover du?

– Ja, helt sikkert, sier Zhukov før han takker for intervjuet.