DOBBELT HELL: Mohamed Basheer overlevde en flystyrt og vant en million dollar i løpet av en uke. (AP Photo/Jon Gambrell)
DOBBELT HELL: Mohamed Basheer overlevde en flystyrt og vant en million dollar i løpet av en uke. (AP Photo/Jon Gambrell) Foto: Jon Gambrell

Først overlevde Mohamed (62) flystyrt – så vant han 9,3 millioner

Den indiske mannen trodde han hadde brukt opp flaksen etter å ha kommet fra et flykrasj uten en skramme. Så fikk han en telefon fra lotteriet i Dubai.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mohamed Basheer (62) var om bord i Boeing 777-maskinen fra Emirates som krasjet på rullebanen i Dubai 3. august med 300 personer om bord.

Flyet tok fyr og ble totalskadd, men utrolig nok omkom bare én person i ulykken, en brannmann som deltok i slukkearbeidet.

Basheer, en av mange indere som jobber i Emiratene, hadde vært i hjemlandet og skulle tilbake til jobben på et karosseriverksted da ulykken skjedde. Og det var nettopp det han gjorde – dro rett på jobb og sto på som vanlig.

– Du har vunnet

Han var også på jobb da telefonen ringte klokken 13.45 på tirsdag, seks dager etter ulykken. En representant fra Dubai Duty Frees lotteri fortalte at han hadde vunnet en million dollar.

– Ikke tull, sa jeg, forteller Basheer til nyhetsbyrået AP når de besøker ham på verkstedet i Dubai.

– De sa at jo, du er vinneren! Nei, sa jeg!

Men selv ikke denne gladmeldingen fikk den stødige 62-åringen til å miste fatningen. Mens kollegene sto rundt og var over seg av begeistring, svarte Basheer på telefoner fra kunder.

– Vi var helt giret, men han var den samme, helt rolig, sier Ambujam Satheesh, Basheers sjef på Al Tayer Motors.

– Et mirakel

Mohamed Basheer kaller det et mirakel at både passasjerer og mannskap kom seg velberget ut av det brennende flyet. Hendelsen etterforskes nå av luftfartsmyndighetene.

FULLSTENDIG UTBRENT: Boeing 777-maskinen ble totalskadd av brannen som brøt ut etter krasjlandingen i Dubai 3. august. REUTERS/Stringer
FULLSTENDIG UTBRENT: Boeing 777-maskinen ble totalskadd av brannen som brøt ut etter krasjlandingen i Dubai 3. august. REUTERS/Stringer Foto: Stringer

62-åringen ble tildelt sete 26G på Emirates rute EK521 fra Thiruvananthapuram i India til Dubai. Turen forløp som normalt fram til flyet skulle lande, forteller Basheer til AP.

Trolig hendte det noe som gjorde at flygerne ønsket å gå rundt for å gjøre et nytt landingsforsøk. Men etter at hjulene ble felt inn, klarte ikke flyet å stige. I stedet deiset den svære maskinen nedi rullebanen med landingshjulene innfelt.

Her står Dubai-flyet i full fyr

Flyet gjorde et hopp og skled videre på buken. Basheer sammenligner hendelsen med en voldsom oppbremsing i en bil i høy fart med ABS-bremser. Kabinen ble fylt med røyk samtidig som det svære flyet stanset.

– Ingen visste hva som skjedde, men jeg var ikke redd. Jeg hjalp andre passasjerer og berget mitt eget liv, sier han til AP.

Han hoppet ut via en av flyets nødutganger. Da han snudde seg, så han at brannen spredte seg og en eksplosjon som senere viste seg å føre til at en brannmann døde.

Står på videre

For Basheer er ikke pengene noe som vil endre livet hans, selv om det vil hjelpe hans delvis handikappede sønn, hans voksne datter, barnebarn og kone. Han vil fortsette å jobbe til han når pensjonsalder og vil prøve å hjelpe fattige gjennom å lære dem kunnskap de kan bruke i arbeidslivet.

– Ikke kast bort penger ved å gi noen noe gratis. Om du jobber hardt, gir du pengene verdi, sier 62-åringen.